Ontdek de regio

De Brabantse Kouters is een drukbevolkte streek ten noorden van Brussel. Achter de lintbebouwing vind je een verrassend gevarieerd landschap. Geniet van de glooiende kouters, beekvalleien en bossen als groene rustpunten.

Streek met karakter

De Brabantse Kouters liggen in het noordwesten van de provincie Vlaams-Brabant, net ten noorden van Brussel. De streek is heel gevarieerd. In het zuiden is het heuvelachtig met lemige bodems. In het noorden eerder vlak en zandig. Op de plateaus vind je de typische open kouterlandschappen.

De Zenne en de beekvalleien vormen opvallende groenblauwe linten, net als de vele kilometers hagen, heggen, houtkanten, dreven, holle wegen en knotbomenrijen. Zij verbinden de groene rustpunten in onze regio, de natuurgebieden, de bossen en de open ruimtekamers.

Het landschap in Noordwest-Brabant herbergt nog steeds waardevolle fauna en flora die volop gebruik maken van elk stuk groen. Door zorg te dragen voor dit landschap, creëren we een plek voor de vele zeldzame en minder zeldzame soorten in onze regio. In de Zennevallei treffen we nog Europees beschermde soorten als de grote pimpernel en de kamsalamander aan. Op de kouters gaat er aandacht naar de akkervogels. De parklandschappen zijn erg belangrijk voor vleermuizen. En solitaire bijen helpen we met bloemenweides en tal van acties in en rond de dorpskernen.

De gemeenten Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst liggen in de Brabantse Kouters.

Dorent Nelebroek
© Toerisme Vlaams-Brabant
© Lander Loeckx
Kruisborrevallei
© RLBK

Op stap in de Brabantse Kouters

In deze drukbevolkte regio zet Regionaal Landschap Brabantse Kouters graag in op kwaliteitsvolle natuurrecreatie, met meer toegankelijke natuur op een boogscheut van de woonkernen. Zo kan iedereen genieten van de frisse buitenlucht en de voordelen van groen in je buurt. Tussen al dat groen vind je bovendien, verspreid over ons landschap, talloze erfgoedpareltjes, zoals het kasteel van Boechout in de Plantentuin Meise, de molens in de Maalbeekvallei, veldkapellen en zelfs bakovens.

Heb je zin om onze streek te ontdekken? Om er helemaal verliefd op te worden? Trek erop uit! Ga wandelen op het wandelnetwerk Brabantse Kouters, fiets langs de knooppunten, beleef onze natuur en neem deel aan onze activiteiten.

Wandel
© Lander Loeckx
Fiets
© Toerisme Vlaams-Brabant
Doe mee
© RLBK

Onze gemeentes

15 Zemst 14 Zaventem Oppem 13 Wezembeek- 12 Wemmel 11 Vilvoorde 10 Steenokkerzeel 9 Opwijk 8 Merchtem 7 Machelen 6 Meise 5 Londereel 4 Kraainem den-Bos 3 Kapelle-op- 2 Grimbergen 1 Asse

Andere regionale landschappen in Vlaanderen