Regionaal Landschap Brabantse Kouters, gemeenten Asse, Meise, Merchtem, Wemmel, Grimbergen, stad Vilvoorde en Plantentuin Meise werken drie jaar lang aan een klimaatrobuuster landschap in de Groene Noordrand.
Regionaal Landschap Brabantse Kouters, gemeenten Asse, Meise, Merchtem, Wemmel, Grimbergen, stad Vilvoorde en Plantentuin Meise zullen de komende drie jaar werken aan een klimaatrobuuster landschap in de Groene Noordrand. Met de verkregen subsidie van Vlaanderen maken we water op een duurzame manier beschikbaar voor landbouw en natuur door doelgerichte terreinacties. Een beloning voor jaren visie- en studiewerk.
Vlaanderen beter beschermen tegen droogte en wateroverlast, waarbij de drainagelandschappen evolueren naar waterlandschappen die water vasthouden zonder overlast te creëren. Dat is het doel van de Water-Land-Schapsprojecten. Zo maken we het landschap, de landbouw en de natuur beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering en verzekeren we zo een duurzame toekomst. De projecten creëren ook kansen voor meer biodiversiteit.
Onze lokale coalitie Klimaatrobuuste Groene Noordrand ontvangt 1,268 miljoen euro, een tiende van het totale budget in Vlaanderen. Vlaanderen gebruikt hiervoor de middelen van de Blue Deal, afkomstig van het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’. Onze partners cofinancieren de projecten voor een totaal van 317.000 euro. Samen zorgt dit voor een budget van 1,58 miljoen waarmee we de volgende jaren in de Groene Noordrand aan de slag gaan.
Dubbele focus
De aandacht ligt op de droogte- en wateruitdagingen in de Maalbeek-, Amelvonnebeek- en Tangebeekvallei en op hun aanliggende kouters. We bereiken het klimaatrobuuster landschap door oplossingen te zoeken op landbouw- en valleiniveau.
In de landbouw op de hogergelegen kouters kijken we naar watergebruik- en opslag en duurzaam bodemgebruik. Een gezonde bodem met voldoende structuur blijft voldoende vochtig bij droogte en is voldoende infiltrerend om bij overvloedige regen het water en de voedingsstoffen vast te houden. Belangrijk voor het landschap én de landbouwer.
In de lagergelegen vallei werken we niet alleen in de waterloop met structuurverhogende maatregelen. Zo zorgt een winterbedding of hermeandering voor een vertraagde afvoer en meer ruimte om te infiltreren. In daaraan grenzende gebieden krijgt het water voldoende ruimte met extra poelen, wadi, ...
Acht concrete acties staan al in de startblokken en gaan in op al deze vragen. Het Water+Land+Schap Klimaatrobuuste Groene Noordrand realiseert de visie van het Strategisch Project Groene Noordrand over landbouw en water naar het terrein.
Met deze instrumentenkoffer wil Regionaal Landschap Brabantse Kouters samen met de gemeenten Asse, Merchtem, Wemmel, Meise, Grimbergen en de stad Vilvoorde gezamenlijk werken aan de stimulering van een duurzame, klimaatadaptieve landbouw met aangepaste teelten, technieken, landschaps- en waterbeheer.
Met deze voorbeeldacties willen de betrokken partners ook anderen inspireren om ook terreinacties op langere termijn te genereren en zo bij te dragen tot een Klimaatrobuuste Groene Noordrand.
Van bron tot monding en valleibreed vormt water de drijvende kracht voor beslissingen en ontwikkelingen in een weerbaar landschap. Vanaf januari 2024 timmeren onze Blue Deal-coördinatoren bij de Regionale Landschappen mee aan een Vlaams weerbaar waterland.