Nieuws

Home > Nieuws > Zwaluwen van Brussels Airport krijgen ‘nieuw kot’ in Melsbroek

Zwaluwen van Brussels Airport krijgen ‘nieuw kot’ in Melsbroek

Tachtig kunstnesten pronken sinds deze week aan de muur van de sportzaal van GBS Tilia in Melsbroek. Zo krijgt ook de tweede zwaluwkolonie van de luchthaven een nieuwe veilige thuis.

De huiszwaluwen zijn net terug uit Afrika na een tocht van duizenden kilometers. Twee kolonies van telkens zestig tot tachtig zwaluwen woonden tot voor kort op de luchthaven van Zaventem. Onder meer de overstekende daken van de brandweerkazernes waren voor hen een perfecte plek. Vogels en vliegtuigen zijn echter geen goede combinatie. De vogels kunnen terechtkomen in de motoren van de vliegtuigen. Voor de veiligheid van de zwaluwen en het luchtverkeer is het beter dat ze verhuizen naar een veilige plek verderop.

Brussels Airport Company  wil deze zeldzame vogels graag beschermen en hen een ‘nieuw kot’ geven. Samen met de gemeente Steenokkerzeel, de gemeente Zaventem, Regionaal Landschap Brabantse Kouters, De Kille Meutel Vogelvrienden, Pro Natura en Natuurpunt MaViSt brengen ze deze luchtacrobaten in smoking naar nieuwe nesten in Melsbroek en in Zaventem.

“We zijn heel blij dat we met de buurgemeenten en met experten hebben kunnen samenwerken om de beste manier te zoeken om de zwaluwen een nieuwe thuis te geven. Uiteraard vinden we de zwaluwenpopulatie erg belangrijk, maar de luchthaven is geen veilige plaats voor hen. Daarom zijn we samen op zoek gegaan naar een oplossing. We hebben nu een mooie nieuwe thuis voor de zwaluwen gevonden op veilige afstand van de luchthaven”, zegt Christel Vandenhouten, Head of Sustainable Development bij Brussels Airport Company.

Om zwaluwen niet te desoriënteren, moeten de nieuwe nesten op zeer korte afstand van de huidige nesten geplaatst worden. In Melsbroek kreeg de muur van de sportzaal van de gemeentelijke basisschool Tilia deze week een kunstmatige dakgoot met een tachtigtal nesten. In 2019 plaatste Pro Natura een zestigtal kunstnesten onder de dakgoten van inwoners van Zaventem en Melsbroek. Eind maart werden ook aan het viaduct in Zaventem kunstnesten opgehangen en werd een zwaluwtil geplaatst.

De oude nestjes op Brussels Airport zijn verwijderd. Om de vogels te lokken komen bij de nieuwe nesten aan de zwaluwtil en de dakoversteek telkens vijf geluidsinstallaties die zwaluwgeluiden afspelen. Regionaal Landschap Brabantse Kouters zorgde bij het hele proces voor advies en ondersteuning.

“De verhuis van zo’n huiszwaluwkolonie is niet eenvoudig. De zwaluwen voelen zich thuis op de luchthaven en ze zijn honkvast. Nu hun huidige nesten weg zijn, zullen ze de nieuwe kunstnesten goed kunnen gebruiken. Met deze dakoversteek aan de gemeentelijke basisschool Tilia geeft de gemeente Steenokkerzeel de kolonie een nieuwe veilige thuis”, zegt Marleen Ral, schepen van Milieu Steenokkerzeel.

 

 

 

 

 

 

 

Wil je meer weten over de zwaluwen? Lees dan zeker onze brochure Zwaluwen: zwierige acrobaten in de lucht

Geef een antwoord