Natuur- en milieu-educatie (NME) voor kleutersDelen

Groene plekjes in de buurt weet iedereen te waarderen. Voor volwassenen kan het een plek zijn om tot rust te komen, voor kinderen een kans om zich uit te leven. Zorgvuldig met deze groene oases omgaan is dan ook belangrijk!

De medewerkers van natuur- en milieueducatie (NME) spelen hier graag op in met educatieve natuuractiviteiten. RLBK biedt iedereen de kans om natuur op een leuke manier te ontdekken en er bewust mee om te gaan. En dat telkens op een plek dicht bij de school! Voor kleuters beschikt RLBK over twee begeleide activiteiten, de Kieteltocht en het Kabouterpad.

Interesse? Je kan je telkens op het einde van het schooljaar inschrijven voor de activiteiten van het volgende schooljaar. Dan stellen we het formulier onderaan deze pagina open.

Begeleide activiteiten

Kieteltocht

De Kieteltocht is één en al avontuur. De allerkleinsten zetten voor even hun speurneus op: wat leeft er zoal op de speelplaats, tussen de struiken en in de grond? Ze gaan op zoek naar kleine, kietelende beestjes en kunnen de vangst bewonderen in een loepenpotje.

Daarna mogen de kleuters de acrobatische bewegingen van de kietelbeestjes nabootsen. Kunnen ze zich door de gang van een regenworm wurmen? Kunnen ze onder een spinnenweb kruipen zonder erin verstrikt te raken of het lieveheersbeestje wakker schudden? Pret en avontuur verzekerd!

Inhoud, methode en doelstellingen

Leentje het Lieveheersbeestje neemt de kleine speurders mee op tocht. Ze heeft buiten verstoppertje gespeeld, maar vindt haar vriendjes niet meer terug. Wie kan er helpen zoeken? 

De kleuters zoeken diertjes, leren diertjes kennen en benoemen en lopen een avontuurlijke kieteltocht.

Praktisch
 • thema: natuur
 • duur: 1u30
 • leeftijdsgroep: vanaf de 1e kleuterklas (vanaf 3 jaar)
 • in de omgeving van de school
 • september-oktober / april-juni
 • 3 euro/leerling
Kieteltocht
© RLBK

Kabouterpad

Tuur de boskabouter heeft een kabouterschat verstopt. De kleuters kunnen de schat enkel vinden als ze de natuuropdrachtjes goed uitvoeren.

Ze maken kennis met de seizoenen, brengen een bloembezoekje, leren luisteren naar geluiden in het bos of gaan op zoek naar eten voor de eekhoorn. Het gebruik van de zintuigen staat centraal.

Inhoud, methode en doelstellingen

Zoek de houten kabouters en piep in de rugzakjes die ze meedragen. Elke rugzak bevat een opdracht.

De kleuters maken kennis met dieren en planten. Ze leren met alle zintuigen de natuur beleven vanuit de leefwereld van een kabouter.

Praktisch
 • thema natuur
 • 1u30
 • vanaf de 2e kleuterklas
 • in de omgeving van de school
 • september-oktober / april-juni
 • 3 euro/leerling
Kabouterpad
© RLBK

Op stap met NME?

Wil je graag met je kleuters op stap? Op het einde van het schooljaar zetten we de inschrijvingen voor het volgende schooljaar open. Alle scholen uit de Brabantse Kouters krijgen op dat moment een mail ter herinnering. Je kan je klas inschrijven via het formulier op deze pagina. Opgelet, per klas moet je één formulier invullen.

De interesse is elk jaar heel groot. Snel zijn is de boodschap.

Inschrijvingen voor schooljaar 2023-2024 zijn afgesloten. 

PS: Is het niet gelukt om een NME-activiteit te boeken? Of wil je je leerlingen gewoon nog meer leren over de natuur? Neem dan eens een kijkje bij onze Natuuruitleenkoffers en onze losse natuureducatieve materialen en onze digitale pakketten met filmpjes, knutseltips en een handleiding vol vragen.