Leg een boomgaard aanDelen

Elke boerderij had vroeger een eigen hoogstamboomgaard. Fruittelers ontwikkelden eeuwenlang nieuwe, lokale fruitrassen. Dat leverde een brede verzameling aan o.a. appel-, peer-, kers- en pruimvariëteiten op. Al deze fruitsoorten hebben heel speciale eigenschappen: niet alleen een bijzondere smaak of geur, maar evengoed – in het bijzonder bij appelen – een prima bewaarbaarheid of weerstand tegen ziektes en plagen.

Die oude fruitrassen luisteren trouwens ook naar sappige namen. Denk maar aan ‘oude grijskes’, ‘bellefleur’, ‘sterappel’ en ‘goudrenetten’ bij de appels. En wie kent er nog peren als de ‘pastoorspeer’, ‘jefkespeer’ of ‘Josephine de Malines’? Bij de pruimen zijn er rassen als ‘Belle de Louvain’, ‘oogstpruim’ en ‘mirabellen’ en bij de kersen vind je ‘capucienen’, ‘cuvelieren’ en ‘meikersen’.

RLBK legt, samen met jou, hoogstamboomgaarden aan én herstelt ze als er een connectie is met het omliggende landschap. Daarnaast organiseert RLBK ook regelmatig een snoeicursus waaraan iedereen kan deelnemen.

 

Samen aan de slag

Heb je interesse in het herstellen van jouw hoogstamfruitboomgaard of wil je graag een nieuwe boomgaard aanleggen? Omschrijf je terrein en vergroeningswensen in het onderstaande formulier. Wij bekijken of jouw projectaanvraag aan de landschapscriteria voldoet voor verdere uitwerking door ons. We sturen je altijd een antwoord met suggesties.

Een KLE-project op jouw perceel
Type aanvraag

Vink de juiste velden aan.

Locatie perceel
Ik denk aan...
Extra info
Persoonlijke gegevens

Mijn persoonlijke gegevens mogen verwerkt en bijgehouden worden in het kader van het KLE-project.