Koken met onkruid

Home > Zelf aan de slag > Koken met onkruid > Madeliefjes op je bord

Madeliefjes op je bordMadeliefjes of bellis perenis vind je bijna het hele jaar door in het gras. Toch als er geen pesticides gebruikt worden, want dan zijn ze weg.

Dit nederige, mooie bloempje, geliefd bij generaties kinderen, wordt van oudsher als heelkruid toegepast bij wonden, kneuzingen en blauwe plekken. Het plantje zelf kan ook tegen een stootje, het is net zoals weegbree een tredplant. We spelen, lopen en rollen op het gazon en we maaien, de eerste die de kop opsteekt is het madeliefje.

Madeliefje in de huisapotheek

Pluk een handvol bloemetjes, doe ze in een glazen potje van 250 ml en giet er zonnebloemolie over tot ze onder staan. Laat je mengsel vijftien dagen trekken op een donkere plaats en schud af en toe eens met het bokaaltje.

Giet dan alles door een neteldoek en pers goed uit. Wat je nu overhoudt, is een olie die je kan gebruiken bij kneuzingen en blauwe plekken.

Madeliefjes in de keuken

De jonge blaadjes van madeliefjes kunnen rauw of gekookt gegeten worden. De bloemknoppen en bloemen die net opengaan zijn lekker in sla. Ze hebben een licht bittere honingachtige smaak die goed combineert met groene sla.

De bloemetjes kan je ook gebruiken om je fruitsla of soep te garneren.

 

Bron: Herboristerie Helianthus (www.herboristje.be)