Nieuws

Home > Nieuws > Wandeling ‘Machtig Mazel’ ingehuldigd

Wandeling ‘Machtig Mazel’ ingehuldigd

In 2015 vierde Regionaal Landschap Brabantse Kouters (toen nog ‘Groene Corridor’, RLGC) zijn 10e verjaardag met ‘Tournee RLGC’, een reeks van 12 wandelingen rond de hoog(s)te punten van alle aangesloten gemeenten. In Mazenzele (Opwijk) doet deze wandeling een traject aan doorheen het dorp, langsheen de kersenboomgaarden en het Kravaalbos.

Op dinsdag 23 februari huldigden de gemeente Opwijk en RLBK de startpaal voor de wandeling ‘Machtig Mazel’ in. Dit deden ze samen met de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van basisschool De Knipoog uit Mazenzele.

“Mensen vergeten vaak hoe gevarieerd het landschap in het Noordwesten van Vlaams-Brabant is”, vertelt Filip Thollebeek (bestuurslid Regionaal Landschap Brabantse Kouters en vertegenwoordiger van Pasar). “RLBK brengt via deze 12 wandellussen alle inwoners weer dichter bij natuur en landschap op een boogscheut van de eigen achterdeur. De 12 startpalen kregen trouwens ook een mini-hotel voor solitaire bijen. Zo maken we nog eens de link tussen recreatie en natuur in onze regio. Iedereen kan de wandeltrajecten downloaden op de website of eenvoudig via een QR-code met de smartphone aan de startpaal. Door een samenwerking met alle afdelingen van Pasar i.k.v. ‘Pasar Zomert’ kan iedereen deze zomer ook nog eens deze wandelingen onder begeleiding hernemen.”

Jan Couck (Schepen gemeente Opwijk):”Dit initiatief sluit ook naadloos aan bij het project rond het herwaarderen van de kersenboomgaarden in Mazenzele, dat ook bekend stond als ‘Het Witte Dorp’ omwille van de kleur van de kersenbloesems. Samen met RLBK en de partners in het project ‘Van Erembald tot Kravaal’ herstellen we een boomgaard op een gemeentelijk terrein en zullen we ook naar privé-eigenaars stappen om hen te ondersteunen bij het herstel van hun kersenboomgaard. Een snoeicursus tijdens dit voorjaar zet hen ook op weg met het beheer”

De leerlingen maakten van deze wandeling daarna een heuse natuur- en landschap-speurtocht rond het thema van de kersenboomgaarden.

Geef een antwoord