Nieuws

Home > Nieuws > Vlaams-Brabanders planten meer dan 40.000 streekeigen struiken en bomen

Vlaams-Brabanders planten meer dan 40.000 streekeigen struiken en bomen

In totaal 1.046 bestellers kozen dit jaar voor plantgoed uit eigen streek via de samenaankoop ‘Behaag je tuin’.

De Vlaams-Brabantse regionale landschappen, gemeenten en de provincie Vlaams-Brabant organiseren deze jaarlijkse campagne om het gebruik van lokale planten in de tuin aan te moedigen. Ook dit jaar waren tuineigenaars enthousiast: er komen in totaal meer dan 2.400 bomen en 17,4 kilometer hagen, heggen en houtkanten bij.

De regionale landschappen werken samen met de provincie Vlaams-Brabant en alle aangesloten gemeenten aan het behoud, het herstel en het versterken van natuur, landschap, erfgoed en streekidentiteit. De actie ‘Behaag je tuin’ kadert in de provinciale ‘Leve de tuin’-campagne. Bestellers konden de voorbije dagen hun plantgoed afhalen op de verdeelpunten van 56 deelnemende gemeenten. Naast de nieuwe hagen en houtkanten kwamen er dit jaar ook 2.434 hoogstambomen, 321 klimplanten, 295 wilgenpoten en 50 wilgenhutten bij. Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant verraste de 1.000ste besteller met een streekpakket én een persoonlijk bezoekje door gedeputeerde Bart Nevens.

“Het doet deugd om te zien dat Vlaams-Brabanders begaan zijn met de natuur en volop meedoen met Behaag je tuin. Deze kleine geste voor de duizendste besteller van de samenaankoop doen we dan ook met veel plezier”, vertelt Nevens.

De duizendste besteller Guido Rooseleer uit Korbeek-Lo plant zes hoogstamfruitbomen bij: “Ik heb geen traditionele tuin, maar kocht enkele jaren geleden een stuk grond dat ik omtoverde tot een educatief natuurproject. Samen met Regionaal Landschap Dijleland herstelde ik enkele jaren geleden de poel en plantte een houtkant. We bestelden via Behaag je tuin dit jaar zes fruitbomen. Zo hopen we ons terrein nog biodiverser te maken. Er valt hier altijd wel iets te ontdekken.”

Meer dan zomaar een boom

De inwoners van Vlaams-Brabant houden van hun tuin, dat is duidelijk. Door hun deelname zorgen ze voor meer natuur in de eigen tuin. En met het planten van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen helpen ze ook de lokale diersoorten een handje. Hoogstambomen vormen bijvoorbeeld een schuilplek of voedselbron voor de lokale boomkruiper, kleine bonte specht, ringmus, steenuil of eikelmuis. Ook talloze nuttige insecten zijn afhankelijk van de bomen en struiken.

Pakketten voor kleine tuinen

Sinds vorig jaar kan je klimaatbomen bestellen die goed bestand zijn tegen extreme hitte, langdurige droogte of wateroverlast. Dit jaar werd het aanbod uitgebreid met pakketten op maat van kleinere stadstuinen. “We kregen meer vragen voor geschikt plantgoed van bewoners met kleinere tuinen. Daarom was er voor hen een selectie van kleinere bomen en een gemengde haag gemaakt”, zegt Annabel Pennings. “Van de nieuwe pakketten werden er meteen 172 verdeeld.”

In de Brabantse Kouters bestelden 170 inwoners uit 15 gemeenten inheems plantgoed. Zo werd er 6.165 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten gekocht, goed voor 2,54 km! Er werden 145 hoogstamloofbomen geplant en 203 hoogstamfruitbomen. Dankzij Behaag je tuin komen er in onze regio tien wilgenhutten bij en er werden ook 70 klimplanten en 55 wilgenpoten verkocht.

Vanaf 1 september 2022 kunnen inwoners van de deelnemende gemeenten opnieuw plantgoed bestellen op www.behaagjetuin.be

Geef een antwoord