Nieuws

Home > Nieuws > Vijf tips voor een staycation vol natuur!

Vijf tips voor een staycation vol natuur!

Plan jij een vakantie in eigen streek? Je vindt in onze streek heel wat natuurparels. Een glooiend landschap met een kabbelend beekje, een mooie kapel of verscholen ijskelder, fruitbomen waarvan je mag smullen, natuur om in te spelen… We nemen je graag mee op stap in het landschap.

1.         De benen strekken, een frisse neus halen… het doet deugd. Samen met Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde RLBK het Wandelnetwerk Brabantse Kouters. Kaarten zijn te koop bij RLBK of de gemeente, maar ga op dit moment radicaal digitaal! Op de routeplanner van het Wandelnetwerk kan je zelf een wandeling uitstippelen door knooppunten te combineren of één van de suggestielussen uit te proberen. Plan je route via www.brabantsekouters.be of download de app Wandelknooppunt op je smartphone en ga op ontdekking.

2.         Kinderen die buiten ravotten, zijn gelukkiger en bouwen spelenderwijs aan hun motoriek. Niets leuker dan je uitleven op speelheuvels, in wilgenhutten, over boomstammen lopen, een kamp bouwen in een speelbos… Speelbossen en speelnatuurplekken vind je op uitinvlaanderen.be. Ga zeker eens spelen in De Kloosterpoort in Grimbergen, de Vlaamse Staak in Asse …

3.         Hebben je kinderen zin om bij te leren over natuur? Bij RLBK kan je Natuuruitleenkoffers ontlenen, maar onder Natuureducatie en Zelf aan de slag geven we je ook graag ideeën om thuis zelf aan de slag te gaan. Bekijk een educatief filmpje. Probeer een leuke knutseltip uit. Je kan zelfs koken met onkruid. En wat dacht je van het superleuke spel Wat ben ik?

4.         Ken je goedgeplukt.be al? Deze website brengt eigenaars van hoogstamfruitbomen in contact met vrijwillige plukkers. De eigenaars van de boomgaard zetten er op welk fruit zij op overschot hebben. En zo kan jij aan een leuke activiteit ook veel lekkers overhouden.

5.         Wil je weten welk erfgoed er in jouw gemeente is? Kijk op inventaris.onroerenderfgoed.be en zoek op je gemeente. Je zal verbaasd zijn wat er allemaal te ontdekken valt. Regionaal Landschap Brabantse Kouters restaureert klein bouwkundig erfgoed in de regio en onderhoudt houtig erfgoed als dreven en markante bomen, samen met je gemeente, de provincie Vlaams-Brabant en lokale partners.

PS: Heb je na een vakantie vol natuur zin om van je eigen tuin ook een natuurparadijs te maken? Vol inheems plantgoed, zodat de biodiversiteit er boomt? Houd dan zeker behaagjetuin.be in het oog. Ontdek vanaf augustus al het aanbod. Van 1 september tot en met 31 oktober kan je dan online hoogstambomen, hoogstamfruitbomen, plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten, klimplanten én wilgenpoten bestellen.

Geef een antwoord