Nieuws

Home > Nieuws > Verwen de bij met een bloemenakker

Verwen de bij met een bloemenakker

Om (honing)bijen in stand te houden zijn bloemen nodig, veel bloemen. Stuifmeelrijke bloemen zijn de ideale maaltijd voor bijen. Wie een bloemenakker zaait, kan zelf genieten van kleurrijke bloemenpracht en helpt hiermee de bijen overleven.

De (honing)bij is de belangrijkste bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. Daarom zetten de provincie Vlaams-Brabant, de gemeenten en de Regionale Landschappen zich in om , samen met de Vlaams-Brabanders, mee te helpen aan het overleven van de bij in onze regio.

18.325 zakjes bloemenzaad via 41 gemeenten

41 gemeenten uit Vlaams-Brabant engageerden zich om via de provinciale samenaankoop bloemenzaad te kopen. Ook de Regionale Landschappen en imkers zetten hun schouders mee onder de actie.  Samen zullen zij deze 18.000 bloemenzaadzakjes verdelen, goed voor 73 hectaren aan bloemenvelden.

In onze regio bestelden de gemeenten Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Machelen, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde en Zemst een nieuwe lading bloemenzaad. Elke verpakking bevat  20 gram zaden voor bloemen zoals klaprozen, korenbloemen, boekweit, dille of koriander. Dat is voldoende voor het inzaaien van 40m². Door het coronavirus is de geplande verdeling van de zaadzakjes door de gemeenten uitgesteld. Meer info over de nieuwe data zal verschijnen op www.vlaamsbrabant.be/bloemenakker.

Regionaal Landschap Brabantse Kouters kan vanaf maandag 4 mei wel weer bloemenzaad aanbieden. Zolang de voorraad strekt, kan je één zakje per adres aanvragen via info@brabantsekouters.be. Je moet het zakje wel zelf op het afgesproken tijdstip ophalen in Vilvoorde, rekening houdend met de mobiliteitsbeperkingen naar aanleiding van het coronavirus. Dat wordt wandelen en fietsen voor bloemenzaad!

Zaaitips en andere tips om de bijen te verwennen, vind je op Wilde bijen in je tuin.

Geef een antwoord