Nieuws

Home > Nieuws > Twaalf klassen helpen in Zemst, Opwijk en Grimbergen met de paddenoverzet

Twaalf klassen helpen in Zemst, Opwijk en Grimbergen met de paddenoverzet

‘Kikkers, padden en salamanders zijn allemaal… amfibieën’, roepen de leerlingen van het vierde leerjaar van De Zonnewijzer (Weerde) in koor.

De jongens en meisjes gaan Op ZebraPAD en hopen heel wat diertjes over te zetten. Het is ijzig koud, maar de zon schijnt. Veel diertjes zullen ze niet overzetten, maar het enthousiasme is groot.

Al wandelend langs de Zenne leren de leerlingen alles over de amfibieën, de jaarlijkse paddenoverzet en het materiaal dat je als paddenmeester gebruikt. Dat je best laarzen aantrekt. Dat de koudbloedige diertjes pas in actie schieten als het ’s nachts warm en vochtig genoeg is. Dat Natuurpunt de cijfers bijhoudt om de populaties op te volgen. En dat de stok in de emmer er niet ligt om de amfibieën te porren, maar een laddertje is voor andere diertjes die soms ook in de emmer belanden.

Aangekomen bij de paddenschermen heeft NME-medewerkster Annelies hen alles geleerd wat moet. Vol spanning trekken ze met een emmer naar de ingegraven emmers, geholpen door boswachter Wouter en Natuurpunt-vrijwilliger Sofie. Ogen gluren in de emmers. Bladeren worden voorzichtig opzijgeschoven. Tot één groep prijs heeft. Een bruine pad. Het is het enige exemplaar dat de leerlingen de straat zullen overzetten, maar hij wordt met de grootste liefde bestudeerd en bewonderd. En gedetermineerd. Pupillen en vliezen worden bestudeerd, het verdict valt. Een ‘gewone pad’, een jong vrouwtje bovendien. De leerlingen laten het paddenvrouwtje vrij aan de vijver van het Rubenskasteel. Ze kan op zoek naar haar kikkerprins.

De volgende avonden gaat Natuurpunt Zemst met de volwassen vrijwilligers nog amfibieën overzetten. In totaal zijn er dit jaar al 1.829 amfibieën overgezet in Zemst, en jammer genoeg ook 264 platgereden. De paddenoverzet loopt gelukkig nog even.

Ook in Grimbergen en Opwijk organiseren we samen met de Natuurpunt-vrijwilligers Op ZebraPAD en gaat Annelies met scholen op stap. Zo leren heel wat kinderen over het nut van amfibieën. En misschien worden ze later ook enthousiaste overzetters bij Natuurpunt. Maar ondertussen mogen de leerlingen die deelnamen aan Op ZebraPAD met trots de BUFO-badge dragen. Ze zijn geslaagd als paddenmeester.

Geef een antwoord