Nieuws

Home > Nieuws > Tom De Cock: ‘Hoog tijd om lokaler te beplanten’

Tom De Cock: ‘Hoog tijd om lokaler te beplanten’

Op een grijze bewolkte dag spreken we radiomaker en Behaag je tuin-ambassadeur Tom De Cock, in zijn eigen ‘hof’ in Kessel-Lo. “Ik vraag mij echt af hoe ik meer streekeigen groen in de tuin kan verwerken.”

Al sinds 2009 organiseren de Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen en de provincie Vlaams-Brabant Behaag Je Tuin, een samenaankoop van inheems plantgoed voor tuin en weide. Er werden zo al meer dan 327.000 stuks streekeigen plantgoed aangekocht. Toch kan de bewustmaking rond het belang daarvan voor biodiversiteit nog stukken beter volgens Tom De Cock. 

Proficiat Tom, je bent ambassadeur van Behaag Je Tuin. Waarom steun je onze actie?

“Er is volgens mij nog te weinig kennis bij de doorsnee Vlaming over biodiversiteit en het belang van inheems plantgoed. Ook door mij, trouwens. Getuige daarvan mijn eigen tuin. Wij hebben net onze tuin aangelegd en hadden eigenlijk op dat moment of eerder over belang van biodiversiteit moeten horen. Eigenlijk is dat toch een groot mankement? Er zijn tig regels over hoe en waar we moeten bouwen en verharden, maar er zijn amper wetten of richtlijnen over onze bomen- en plantenkeuzen. Waarom geen brochure bij een nieuwe bouwaanvraag? Een gemiste kans. Het is echt tijd om meer mensen aan het denken zetten over de impact van hun eigen tuin. En ja, ik geloof dat ieder daar zijn steentje moet bijdragen.”

Over stenen gesproken. Zijn de Vlaams-Brabantse tuinen nog te kaal of onvoldoende voorbereid op de klimaatopwarming?

“Absoluut. Als ik mijn omgeving bekijk, is de Vlaamse tuin nog vaak te kaal. Of verhard: voor mij hoeven die keurige kiezels niet. Het mag voor de Vlaming allemaal niet te moeilijk zijn, als het maar gemakkelijk is in onderhoud. Terwijl een gezonde, diverse tuin met bomen en planten niet per se veel onderhoud vereist. We proberen onze tuin zelf redelijk wild te laten.

“We eten steeds lokaler en Belgisch door te koken volgens de seizoenen. Dat is natuurlijk een work in progress: de meesten onder ons weten niet meer wanneer het een goed moment is om bijvoorbeeld bloemkool te eten. Daar probeer ik nu heel hard op te letten. Ik zou vandaag ook nooit meer Spaanse aardbeien kopen. Hoog tijd dat we ook massaal lokaler gaan beplanten?”

Helemaal juist. Je bracht recent de youngadultroman ‘Lily’ uit, gelinkt aan de klimaatproblematiek. Lig je daar ‘s nachts wakker van?

“Kijk, ik ben geen groene jongen. We hebben een zwembad gezet, weliswaar verwarmd met zonnepanelen, en zowel mijn partner als ik hebben een auto. Maar dat betekent niet dat ik me niet bewust ben van de klimaatverandering. Ik lig daar inderdaad wakker van. Het lijkt ook compleet onmogelijk om met ons gezin niet elke paar dagen een pmd-zak te vullen met afval. Dat zou eigenlijk niet mogelijk mogen zijn. Ik zou het perfect oké vinden als we samen nog veel verder gaan in de aanpak van het klimaatprobleem. We moeten dat collectief en vooral op politiek, gewestelijk, Europees en Federaal niveau aanpakken. Het is een beetje oneerlijk om dat helemaal bij het individu te leggen. Anders is er geen motivatie. Als mijn buurman dat niet hoeft te doen, dan doe ik dat ook niet. Ik ga mij hier niet heiliger voordoen dan ik ben: ja, ik denk ook zo. Maar ook omdat het anders gewoon weinig uitmaakt en niet genoeg impact heeft.”

Je vertelde dat je recent met een tuinarchitect de tuin heraangelegd hebt. Hoe verliep dat proces? En ben je blij met het resultaat? 

“We hebben een paar jaar geleden ons huis verbouwd en wilden ook investeren in de tuin. Via vrienden vonden we een tuinarchitect. We vonden hun tuinontwerp heel mooi, dus hebben we eigenlijk puur esthetisch gekozen. Stoemelings hebben we geen andere aspecten bekeken, door bijvoorbeeld met lokale biodiversiteit rekening te houden. De vorige eigenaar heeft hier ook slim gezorgd voor opeenvolgende periodes van bloei in de tuin. Datzelfde idee heeft de tuinarchitect ook in het huidige ontwerp verdergezet, zalig is dat.

“We hebben ook wel een paar vragen over waterhuishouding gedaan en een regenput geplaatst, maar streekeigen planten en biodiversiteit kwamen eigenlijk nooit aan bod.”

En dat terwijl inheemse planten onze lokale diersoorten helpen overleven. Insecten, vogels en zoogdieren vinden er voedsel, nest- en schuilplaatsen. Zou je andere keuzes hebben gemaakt, nu je de voordelen van inheemse planten kent?

“Ja, toch wel. Ik vraag mij echt af hoe en waar ik meer streekeigen groen in de tuin kan verwerken. Lastig, want die tuin staat er nu natuurlijk nog maar net. Misschien toch maar wat van die Portugese laurier vervangen. Dat is een exoot, maar die staat hier omdat er al een omvangrijke partij stond. Die wouden we niet gewoon weghalen. Daar hadden we dan toch wel iets anders mee moeten doen. Dus ja, als er hier een paar doodgaan, gaan we die toch niet vervangen.

“Een vriend heeft net een wadi aangelegd en die ziet er megacool uit. Dus dat wil ik nu eigenlijk ook graag ergens. (lacht) Komende jaren ga ik zeker nog verbeteringen doen.”

Heb je zelf een favoriete plant?

“Ik ben echt verliefd op onze magnolia, een exotische sierboom natuurlijk. Op het moment van de aankoop van het huis stond de boom in bloei. Waw, dat huis hebben we snel gekocht. (lacht) Naast het huis loopt trouwens een paadje en de hele buurt is na de aankoop langsgekomen omdat ze bezorgd waren dat we de ‘buurtboom’ zouden kappen. Zo zie je maar wat de waarde van groen kan zijn, hé.

“Wel opletten, als je houdt van een strak onderhouden boom is het niet de meest aan te raden plant. Er komt heel veel afvallen, maar dat is het mij waard.”

We zien dat je hier nog een aantal muren vrij hebt, je krijgt dus van Behaag Je Tuin alvast een stel klimplanten cadeau.

“Ha, daar zijn we zelfs naar op zoek. Leuk om te horen dat er ook twee inheemse bloeiende klimplanten in het aanbod van Behaag Je Tuin zitten, die wilde kamperfoelie zal hier zeker passen. Dat gaan we doen. Nu ik eraan denk: mijn ouders hebben een grote, bossige tuin met veel plaats voor nieuwe planten. Misschien moet ik ook met mijn ouders bespreken hoe ze dat kunnen aanpakken.”

Bedankt voor het gesprek, Tom. Heb je nog een laatste boodschap van algemeen nut voor de inwoners van Vlaams-Brabant?

“Als je iets in je tuin wilt veranderen, informeer je dan goed vooraf. Wij hebben dat onvoldoende gedaan. Dat kan een kleine of grote stap in je tuinplannen zijn, maar elke ingreep helpt.”

Geef een antwoord