Handige tips voor kleine acties in jouw tuin
Download onze tuinfolders met tips over je tuinbodem, water in de tuin, tuinontwerp, kringlooptuinieren en plantenkeuze.
Download onze tuinfolders met tips over je tuinbodem, water in de tuin, tuinontwerp, kringlooptuinieren en plantenkeuze.
Een bodem bestaat uit een mineraal en organisch materiaal, poriën en bodemleven. Welke planten doen het goed in jouw tuin? Om dat te weten, onderzoek je best je tuinbodem.
Een bodem bestaat uit mineraal en organisch materiaal, poriën en bodemleven. De typische eigenschappen van jouw tuinbodem bepalen welke planten er kunnen groeien.
Een bodem bestaat uit mineraal en organisch materiaal, poriën en bodemleven. Poriën en gangen van bijvoorbeeld wormen zorgen voor verluchting en een goede circulatie van regenwater. Vanaf het begin goed zorgen voor je tuinbodem, is de basis voor een mooie tuin.
Bomen zijn er in vele soorten, kleuren en maten. Ga dus niet over één nacht ijs als je er één kiest. Bezoek parken en kijk rond in open tuinen. Ga met je boomwensen naar een boomkwekerij of tuinexpert. Deze checklist helpt je op weg.
Bodembedekkers houden jouw tuin onkruidvrij. Zet de juiste plant op de juiste plaats met dit handig overzicht.
Liever wat minder werken in de tuin en wat meer genieten? Kies dan voor planten die trager groeien of geef ze meer ruimte. Dat betekent minder snoeiwerk en je laat de planten hun natuurlijke groeiwijze behouden.
Groen maakt straten en wijken aangenamer en leefbaarder. Maar niet altijd is er de ruimte om met veel groen te spelen. In dat geval bieden geveltuinen uitkomst. Met de juiste voorbereiding bouw je je gevel in een handomdraai om tot een levendige verticale tuin.
Groen maakt straten en wijken aangenamer en leefbaarder. Maar er is niet altijd de ruimte om veel groen aan te planten. In dat geval bieden geveltuinen uitkomst. Met de juiste voorbereiding bouw je je gevel in een handomdraai om tot een levendige verticale tuin.
Hagen, heggen en houtkanten zijn er in vele soorten, kleuren en maten. Ga dus niet over één nacht ijs als je er één kiest. Bezoek parken en kijk rond in open tuinen. Ga met je haagwensen naar een boomkwekerij of tuinexpert. Bereid je voor met deze checklist.
In deze folder maak je kennis met een bollengrasland, een bloemenakker, een bloemenweide en een zonneborder als alternatieven voor je gazon.
Gebruik deze tuinfolder om een gesprek met een tuinarchitect voor te bereiden en de juiste keuzes te maken op vlak van ontharden, opvang van regenwater, waterafloop, ...
Meer en meer wisselen droge periodes af met periodes van hevige regenval. Tegelijk brengen onze dichtbevolkte gebieden meer verhardingen met zich mee waardoor regenwater moeilijk de grond indringt. Dus moeten we met z’n allen ontharden. Want groene, zachte bodems houden niet alleen het regenwater vast, maar zorgen ook voor meer comfort voor mens en dier.
Ga voor minder afval, maak je eigen compost en verbeter je bodem. Composteren kan je leren. Deze folder geeft je handige tips.
Het kenmerk van een gezonde bodem is humus. Een tuingrond met voldoende humus droogt minder snel uit en slempt minder snel dicht. De wortels van het gras vinden er vlot lucht en water en mos krijgt minder kans. Humus is het eindproduct van het composteerproces. Maar hoeveel compost mag je toedienen aan je gazon?
Ga voor minder tuinafval, mulchmaai je gras. Bij mulchmaaien vang je het grasmaaisel niet op, maar breng je het versnipperd opnieuw tussen het gras, waar het verteert en de grasmat voedt.
Heb je genoeg van het opruimen van bladeren in je tuin elke herfst? In deze folder geven we jou graag enkele alternatieven. Want bladeren zijn best nuttig in de tuin. Ze zijn een ideale beschermlaag, een goede basis voor compost of je kan er creatief mee aan de slag.
Kies de hakselaar die bij jou past. Je vindt hier een overzicht van de vier meest gangbare types hakselaars. Kiezen doe je vooral op basis van het type tuinresten dat je wil verwerken: takken, haagscheersel, zachte materialen of blad.
Ga voor minder afval, verwerk je snoeihout in een takkenwal, snipperwand of vlechtwerk. Goed voor je portemonnee, mooi om te zien én lief voor dieren.
Ook al is de ruimte in je tuin beperkt, maak er een groene plek van. Zo’n groene oase in een bebouwde omgeving is goed voor mens, dier en klimaat.