Het project Leve(n)de Woluwe herstelt de Woluwe en haar zijbeken in Wezembeek-Oppem, Kraainem, Zaventem, Machelen, Steenokkerzeel en Vilvoorde. Door de rivier opnieuw open te leggen en de natuur te herstellen, verbeteren we de leefomgeving voor planten en dieren en creëren we nieuwe natuur voor bewoners. Dat doen we samen met heel wat partners zoals de Vlaamse Milieumaatschappij, betrokken gemeenten en de provincie Vlaams-Brabant om regenwater beter op te vangen en de omgeving te beschermen tegen overstromingen, hitte en droogte.
Januari 2025
Twee jaar na de officiële start van het Strategisch Project Leve(n)de Woluwe brengt een wensbeeld de droombeelden voor een groenblauwe Woluwevallei in kaart. Het wensbeeld moet verbinden, verbeelden, inspireren en roept op tot actie. Lees het volledige nieuwsartikel of download meteen het wensbeeld rechts op deze pagina.
September 2024
Aan Brussels Airport kruist de Leopold III-laan de Ring rond Brussel (R0). De manier waarop deze turbineknoop is ontworpen, leidt tot tal van problemen op de Ring en in de omliggende omgeving. Deze verkeersknoop is niet veilig en veroorzaakt vaak files. Bovendien is de huidige fly-over in slechte staat en zijn de tussenafstanden tussen de turbineknoop en andere verkeerswisselaars van de E19 en de Henneaulaan te kort.
Vanaf september 2024 start de heraanleg van dit kruispunt. Het nieuwe ontwerp creëert een veilige kruising van de Leopold III- laan met de Ring. In de ruimte die daarbij vrij komt, krijgt de Woluwe een nieuwe, open en groene valleibedding.
Juli 2024
PlattelandsTV zet de Woluwe centraal in haar reeks ‘Landschapsbouwers’. Geniet van dit filmpje waarin Strategisch Project Leve(n)de Woluwe getoond wordt.
Juni 2024
Deze masterthesis onderzoekt via een sociaal-historische benadering op welke manier de inwoners van de Woluwe hun streekidentiteit beleven. Het onderzoek baseert zich op historische geschreven bronnen en interviews met bewoners van de Woluwevallei.
Het onderzoek toont aan dat de verbinding met de rivier en haar zijbeken groter is in de stroomopwaartse gebieden zoals Sterrebeek, Kraainem,… De inwoners van de stroomafwaarste gebieden linken de Woluwe vooral aan de industriële ontwikkelingen. Nergens in het stroomgebied van de Woluwe voelden de mensen een significante streekidentiteit die verbonden is aan de Woluwe.
Dit toont aan dat het openleggen van de Woluwe en het verbinden van de mensen met de waterloop een belangrijke moet blijven van het Strategisch Project Leve(n)de Woluwe.
26 mei 2024
Het gloednieuwe park Woluwedal is open voor publiek. Het gebied in Sint-Stevens-Woluwe transformeerde de afgelopen jaren naar een robuuste vallei van 5,5 hectare met ruimte voor natte natuur, bos en recreatie.
12 mei 2024
Het Zavelbos, het Zeen, de Kersenberg... De voorbije jaren creëerde en herwaardeerde Zaventem, samen met RLBK, de Vlaamse Landmaatschappij, de Vlaamse Milieumaatschappij en de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen verschillende natuurzones en maakte ze ook toegankelijk voor recreanten. Dertien wandelingen, met Groene 30 als uitdagende langstapper brengen de wandelaars in contact met al die natuur.
5 april 2024
Zaventem, Machelen en Wezembeek-Oppem willen regen- en bronwater in de toekomst meer ter plekke ophouden en in de bodem laten infiltreren, zowel in de open als in de bebouwde omgeving. In totaal zal er 5.000 m² onthard worden en 13 km aan grachten geoptimaliseerd worden in de gemeenten Machelen, Zaventem en Wezembeek-Oppem. Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid geeft via de ‘Lokale gebiedsdeal droogte 2.0’ 871.634 euro Blue Deal-subsidies aan de projecten.
30 november 2023
Toerisme Vlaams-Brabant breidde het wandelnetwerk Brabantse Kouters uit met 100 km wandelwegen in Machelen, Kraainem, Wezembeek-Oppem en Zaventem. Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om het bestaande wandelnetwerk te verbeteren, extra trajecten toe te voegen en een nieuwe kaartenset uit te geven met maar liefst 780 km aan wandelwegen.
Juni 2023
Het onderzoek van de KU Leuven naar de groen-blauwe beleving in het Vlaamse deel van het stroomgebied van de Woluwe levert mooie resultaten op. Masterstudent Geografie, Ine Heremans, bekeek afgelopen academiejaar hoe mensen groen-blauwe netwerken (natuur en water) waarderen, gebruiken en ervaren in dit verstedelijkt gebied.
Mei 2023
Het geredde Zavelbos groeit uit tot 8,5 hectare robuuste natuur tussen de woonkern van Sterrebeek en de autosnelweg. De forse uitbreiding van het bos brengt ook extra ruimte voor recreatie met zich mee, een grote meerwaarde voor mens en dier.
Januari 2023
Samen met het Agentschap Wegen en Verkeer realiseerde de Vlaamse Milieumaatschappij de openlegging van de Woluwe langs de R22 tussen de Haachtsesteenweg en de Beaulieustraat in Machelen. Op die manier krijgt de waterloop meer ruimte waardoor ze extra water kan bufferen. Het project werd mogelijk gemaakt dankzij de Blue Deal.
Lees de brochure 'Levende Woluwe, een nieuwe aanpak voor de waterloop'
23 december 2022
De Vlaamse Landmaatschappij werkte samen met de lokale besturen van Machelen en Vilvoorde en andere partners het landinrichtingsplan Woluwe Trawool Floordambos uit. Het plan zet op een ambitieuze manier in op natuur en leefbaarheid in dit sterk verstedelijkt gebied. Het zorgt voor meer ruimte voor water en verbindt natuurgebieden weer met elkaar.
November 2022
De Vlaamse Milieumaatschappij herstelt de vijver aan het voormalig Dexia domein in Kraainem. De werken omvatten een slibruiming en enkele ingrepen zoals de aanleg van een moeraszone. Het gebied vormt nu een natuurlijke habitat voor vissen, watervogels en amfibieën. De vijver speelt als buffer een belangrijke rol in de strijd tegen wateroverlast. Dit project maakt deel uit van de Blue Deal.
14 oktober 2022
Op vrijdag 14 oktober 2022 is het Strategisch Project Leve(n)de Woluwe officieel gestart. De Vlaamse, provinciale, regionale en private partners bevestigden hun engagement voor het versterken van het groenblauwe netwerk in de Woluwevallei. Tijdens de Dijle-Zennedag in Kraainem, een netwerkevent georganiseerd door het Dijle-Zennebekken en het strategisch project, verkenden partners en professionelen uit het werkveld per fiets of bus de reeds gerealiseerde en geplande projecten in Zaventem, Wezembeek-Oppem en Kraainem.
November 2022
De nieuwe brochure vertelt in heldere taal het verhaal van de Woluwe. Na het lezen weet je meer over de geschiedenis van de rivier. Je leert meer over de waterkwaliteit en alle initiatieven om de Woluwe in ere te herstellen.
26 september 2021
Met de uitbreiding van het Zeen in Sterrebeek krijgt de Vlaamse Rand er een grote brok toegankelijke natuur bij. Het project kwam tot stand dankzij subsidies van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant. Ook de gemeente Zaventem en de VMM investeerden in dit project. Regionaal Landschap Brabantse Kouters coördineerde het project.
19 september 2021
Op zondag 19 september 2021 werd de Kersenberg officieel voorgesteld door Regionaal Landschap Brabantse Kouters, gemeente Zaventem en Agentschap Natuur en Bos.
De Kersenberg is 1,3 hectare groot en ligt middenin een sterk verstedelijkt gebied, in de Zaventemse deelgemeente Nossegem.
Mei 2019
Een nieuwe wandelbrug maakt het Peutiebos toegankelijk voor het grote publiek. Via vlonderpaden en bruggetjes kan nu iedereen de 4,74ha bos in Vilvoorde en Machelen bezoeken.
September 2018
De gemeente Zaventem start met een LOB project om haar holle wegen goed te onderhouden.
Een Loket Onderhoud Buitengebied, kortweg LOB, is een samenwerkingsverband dat gemeentes en andere beheerders ondersteunt bij het regulier landschapsonderhoud, van inventarisatie tot uitvoering.
Het LOB wordt hoofdzakelijk ingezet voor het beheer van kleine landschapselementen (KLE) zoals houtkanten, (knot)bomen, hagen en heggen, poelen, bermen, ... Daarnaast kan het LOB ook ondersteuning bieden bij het beheer van trage wegen en andere recreatieve structuur.
Het Strategisch Project Leve(n)de Woluwe wordt financieel ondersteund door de Vlaamse Overheid via het Departement Omgeving (strategische projecten open ruimte), met cofinanciering door de Vlaamse Milieumaatschappij en de gemeenten Kraainem, Machelen, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem en Zaventem.
Het Strategisch Project Leve(n)de Woluwe is een initiatief van de Vlaamse Milieumaatschappij en Regionaal Landschap Brabantse Kouters i.s.m. de gemeenten Kraainem, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Machelen, Steenokkerzeel en stad Vilvoorde, Vlaamse Landmaatschappij, Bekkensecretariaat Dijle-Zennebekken, De Werkvennootschap, Agentschap voor Natuur en Bos, Leefmilieu Brussel, Aquafin en de Provincie Vlaams-Brabant.