De eikelmuis in Vlaams-Brabant

De eikelmuis in Vlaams-Brabant

Met kennis onderbouwde terreinactie!Delen

Over het project

De eikelmuis met haar zwarte zorro-masker en mooie pluimstaart is een soort die bij velen tot de verbeelding spreekt. We dreigen haar echter te verliezen, want ze gaat bijna overal in Vlaanderen sterk achteruit. Daarom loopt er een eikelmuisproject met de steun van de Provincie Vlaams-Brabant, waarbinnen Natuurpunt Studie samen met de vijf Vlaams-Brabantse regionale landschappen allerlei acties gaat ondernemen om te trachten het tij te keren.

Momenteel volgen we in twee gebieden eikelmuizen op met zendertjes om meer te weten te komen over hun habitatvereisten. We maken een overzicht van de beschikbare waarnemingen en gaan na waar mogelijk nog eikelmuizen voorkomen. Begin volgend jaar staat er een cursus over inventarisatiemethodes op het programma. Vanaf mei kunnen dan nieuwe inventarisaties plaatsvinden om het verspreidingsbeeld verder te vervolledigen.

Via onder meer terreinbezoeken, een infodag, folders en een beheerhandleiding, wensen we de volgende jaren mensen beter bekend te maken met de levenswijze van dit schitterende diertje en wat het nodig heeft om te overleven. Zo willen we stimuleren dat op zoveel mogelijk locaties de broodnodige beschermingsacties genomen worden.

Als kers op de taart kiezen we een aantal kerngebieden uit waar we via terreinacties streven naar de creatie van volwaardige eikelmuishabitats. Zulke habitats bevatten alle elementen die eikelmuizen nodig hebben in elk seizoen van het jaar. We proberen deze onderling maximaal te verbinden, zodat zich opnieuw duurzame eikelmuispopulaties kunnen ontwikkelen.

Waarnemingen

Als je bovendien ooit een eikelmuis gezien hebt en denkt dat deze waarneming nog niet tot bij ons geraakt is, stuur ze dan door naar goedele.verbeylen@natuurpunt.be, of nog veel beter: voer ze in via www.waarnemingen.be

Ben jij al actief rond de eikelmuis in Vlaams-Brabant?

We willen graag een overzicht maken van wie in de Provincie Vlaams-Brabant actief is, was of wil zijn rond de eikelmuis, en waar. Zo weten we wie we bij onze acties kunnen betrekken. Heb je in het verleden iets gedaan rond de eikelmuis, ben je er volop mee bezig of plan je in de toekomst iets te doen, laat het ons weten!

Ik ben actief of wil graag in de toekomst iets doen

Projectinfo

Projectperiode: 2021 - 2024

Gemeenten: gemeenten in provincie Vlaams-Brabant

Partners: Een initiatief van Natuurpunt Studie i.s.m. Regionaal Landschap Pajottenland & ZennevalleiRegionaal Landschap Dijleland vzwRegionaal Landschap Brabantse KoutersRegionaal Landschap Noord-Hageland vzw en Regionaal Landschap Zuid-Hageland

Met de steun van Provincie Vlaams-Brabant