BijenDelen

Bijen maken honing, dat weet toch iedereen? En toch doen ze dat niet allemaal. Bijen zijn insecten die gespecialiseerd zijn in bestuiving van planten, omdat ze voor hun voedsel afhankelijk zijn van bloemen die hen stuifmeel en nectar leveren.

Naast de honingbijen zijn er ook wilde bijen, waaronder de solitaire bijen en de hommels. In Vlaanderen komen meer dan 350 soorten wilde bijen voor met elk een verschillende levenswijze. Wilde bijen zijn nooit agressief en zorgen, net zoals de honingbij, voor de bestuiving van verschillende land- en tuinbouwgewassen en vele natuurlijke planten, ook de planten in je tuin.

Kansen om het de bijen een beetje aangenamer te maken, laat RLBK niet liggen. We gaan aan de slag om hen voedsel én nestgelegenheid aan te bieden.

Lekkers voor de bijtjes

Nectar en stuifmeel bieden we aan door gemengde hagen, heggen of houtkanten aan te planten. Hierbij streven we naar veel variatie in het aantal soorten en dus ook verschillende soorten stuifmeel voor de bijen. Zo kunnen ze van vroeg in de lente tot laat in het najaar smullen. Ook de hoogstamboomgaarden die we jaarlijks aanleggen of herstellen zorgen voor een buffet voor de bijen. Op heel wat openbare percelen leggen we meerjarige inheemse bloemenweides aan. Misschien kom je ze tijdens een wandeling wel tegen in één van onze projecten.

Nestgelegenheid voor de bijtjes

Van nature vinden solitaire bijen nestplaatsen in holle stengels, gaatjes in boomstammen en in de grond. Er zijn echter steeds meer minder natuurlijke nestplaatsen.

Daarom plaatst RLBK waar relevant bijenhotels in haar vergroeningsprojecten. We verkopen ook zelf handgemaakte bijenblokken om tegen je muur te hangen.

Bij kruipt in nestingang bijenhotel
© RLBK
Biodiversiteitspark Zaventem
© RLBK

Samen aan de slag

Wil je zelf je tuin omtoveren tot een bijenparadijs?