Bakovens



Delen

Net als hagen en houtkanten zijn bakovens als klein bouwkundig erfgoed onlosmakelijk verbonden met het landschap. Ze vertellen ons boeiende verhalen uit de lokale geschiedenis. In de buurt van een bakhuis zie je vaak knotbomen en houtkanten staan. Om te stoken werd immers dun snel brandend snoeihout gebruikt. Het hout werd tot takkenbossen bijeen gebonden, dat was makkelijker om te vervoeren én was een verhandelbare eenheid. Takken waren immers geen afval, maar een kostbare brandstof. 

Op de site van het Mot vind je een inventaris van bewaarde, nieuwe en gesloopte bakovens. Neem zeker eens een kijkje, je zal verbaasd zijn hoeveel bakovens er in jouw buurt staan. Het MOT biedt je ook een massa kennis en activiteiten aan over het restaureren, bouwen en gebruiken van bakovens.

Bakhuis van Oyenbrugmolen

Met hulp van het regionaal landschap en steun van de provincie Vlaams-Brabant werd de houtoven in het bakhuis van de Oyenbrugmolen aan de Maalbeek te Grimbergen gereconstrueerd. Sindsdien wordt daar opnieuw een maandelijks een bakdag gehouden. De eigenaars maakten van de restauratie van de watermolen met molenhuis hun levenswerk en bouwden het vrijstaande bakhuis zelf terug op.

De middelen van het 360°erfgoedproject werden gebruikt voor het opnieuw bruikbaar maken van de oven en het versterken van het omliggende landschap. De knotwilgen en houtkanten leveren nu weer hout voor het stoken van de oven en samen met de buren wordt weer lokaal brood gebakken, net als vanouds.

Samen aan de slag

Ben je zelf eigenaar van een bakoven of een ander historisch gebouw dat mogelijk interessant kan zijn voor restauratie of herbestemming? Neem contact met ons op voor meer informatie over de ondersteuning die we aanbieden.

Bouwen om te bakken

Ontdek alle leuke weetjes over bakovens en hun omgeving in het boek 'Bouwen om te Bakken'. Momenteel niet meer beschikbaar.