Nieuws

Home > Nieuws > Poelen graven en herstellen voor meer biodiversiteit

Poelen graven en herstellen voor meer biodiversiteit

Poelen zijn een parel in het landschap en een boost voor de biodiversiteit. Daarom laten wij ook dit jaar een kraan twee nieuwe poelen graven en veertien bestaande poelen herstellen.

Poelen hadden ooit een economisch nut, als veedrinkpoel bijvoorbeeld. Tegenwoordig hebben wij ze minder nodig, waardoor hun beheer wel eens achterop loopt. Maar het zijn hotspots van natuur en leven, waar vele planten, amfibieën, insecten en andere dieren samenkomen. Daarom verdienen ze onze aandacht.

Met de steun van de provincie Vlaams-Brabant sturen we deze week opnieuw een kraan op pad in het landschap van de Brabantse Kouters. In opdracht van lokale Natuurpunt-afdelingen, particulieren en gemeente zullen er twee nieuwe poelen gegraven worden en veertien poelen hersteld worden in Merchtem en Zemst.

Met deze werken dragen we bij aan het herstel of behoud van de biodiversiteit in onze regio. De Zemstse poelen zijn bovendien een uitbreiding van het leefgebied van de Kamsalamander, één van de koesterburen van de provincie Vlaams-Brabant.

Zelf aan de slag

Een poel graaf je niet zomaar, dit vraagt wel wat voorbereiding. In de brochure ‘Poelen, parels in het landschap’ lees je er alles over.

Heb je interesse om zelf een poel te (laten) graven of te herstellen? Neem dan gerust contact met ons op via projecten@brabantsekouters.be, dan bekijken wij hoe we daarbij kunnen helpen.

Geef een antwoord