Werken aan Pastorietuin Meise

Op naar een park waar waardevolle natuur en erfgoed hand in hand gaan.Terug naar overzicht
Delen

De voorbije maanden werd op het terrein gewerkt aan het project ‘Pastorietuin Meise herleeft’. Met dit project wordt in opdracht van de gemeente Meise en met subsidies van de provincie Vlaams-Brabant nieuw leven geblazen in de voormalige tuin van de pastoor in de dorpskern van Meise. RLBK werkte een plan uit waarbij een ietwat verwaarloosd park wordt omgevormd tot een plek waar waardevolle natuur en erfgoed hand in hand gaan.

De werken zijn intussen goed gevorderd. De dikke laag slib op de bodem van de vijver werd geruimd. De oevers werden binnen de beschikbare ruimte aangepast en stilaan loopt hij terug vol water. De komende jaren zal hij evolueren naar een levende biodiverse bospoel.

Heel wat bomen werden gesnoeid. Omwille van de veiligheid en om de meest waardevolle bomen de ruimte te geven om volwaardig uit te groeien, moesten er ook bomen worden gekapt. De stammen daarvan worden in het park hergebruikt, o.a. om een installatie met evenwichtsbalken te maken. Komende winter worden nieuwe bomen aangeplant, waarbij gekozen wordt voor duurzame soorten die aangepast zijn aan de standplaats. 

Naast werken aan natuur, werd er ook aandacht geschonken aan het nog aanwezige erfgoed, de getuigen van een rijk verleden op deze plek. De restauratie van het tuinpaviljoen is intussen bijna afgerond en het eerste deel van de tuinmuur is gerestaureerd. Nog voor de herfst zullen ook de paden worden heraangelegd, zodat de Meisenaars er opnieuw kunnen flaneren.

Slibruiming in de vijver
© RLBK
Herstellen van tuinmuur
© RLBK
Vijver loopt opnieuw vol
© RLBK