Bunderplein in volle transformatie

De werken aan het Bunderplein in Opwijk zijn goed gestart. De vroegere grasvlakte wordt er omgetoverd tot een groene oase voor mens en dier.Bunder - Leirekensroute, Opwijk

Startplaats
Delen

De buurtbewoners hebben het al ontdekt: het pas aangelegde pad is een ideale wandel- en fietsdoorsteek van de wijk Bunder naar de Leirekensroute. Het valt misschien niet meteen op, maar ook heel wat extra inheemse plantjes en bomen werden ondertussen aangeplant. 

De rest van het Bunderplein is in volle aanleg en helaas nog enkele maanden ontoegankelijk voor de gebruiker. De picknickbank is weliswaar nog geplaatst vlak voor de kerstvakantie en ook de houten speelelementen komen er aan. De bloemenweides zullen echter in het voorjaar aangelegd worden en ook het sportveld zal dan ook opnieuw ingezaaid worden. Nog even geduld dus opdat alles zal beginnen groeien maar het terrein krijgt nu al aardig vorm. 

Betere levenskwaliteit

Het Bunderplein wordt zo een groene oase van 4.500 m². Vlinders, solitaire bijen, vogels, egels … vinden er extra leefgebied. De inwoners van de wijk en de gebruikers van de Leirekensroute vinden er ruimte om te spelen, sporten en te ontspannen in het groen. Zo verhoogt natuur in je buurt de levenskwaliteit van iedereen en versterkt het de sociale samenhang.

Leuk is dat de buurt eindelijk  het resultaat ziet van haar input voor de ontwikkeling van deze plek. Eerst was er het online participatietraject via Hoplr, nadien volgde een terreinbespreking van de planideeën om vervolgens een voorkeur uit te spreken. Het buurtcomité zal in het najaar van 2023 zelf nog samen bloembollen aanplanten. De opening van het Bunderplein is al voorzien voor 2023. 

Het project komt er dankzij de fijne samenwerking tussen Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK), Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), gemeente Opwijk en het strategisch project ‘Landschap van Erembald tot Kravaalbos’. ANB verleent 38.600 euro subsidies in het kader van de oproep Natuur in je Buurt om het project te realiseren. Gemeente Opwijk investeert 53.000 euro mee, onder andere voor de extra toegankelijkheid.

Plan Bunderplein
© RLBK