'Groene 30' verbindt mooiste plekjes in Zaventem

Lokaal bestuur Zaventem en Regionaal Landschap Brabantse Kouters stippelden maar liefst dertien wandelingen uit, op maat van kleine en grote stappers. Deze nieuwe wandellussen en kaart werden op zondag 12 mei voorgesteld.Delen

Mooi nieuws voor wandelaars die de groene kant van de gemeente Zaventem willen ontdekken. Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK) stippelde samen met lokaal bestuur Zaventem maar liefst dertien wandelingen uit, op maat van kleine en grote stappers.  Pronkstuk tussen al die wandellussen is de ‘Groene 30’, een uitdagende langstapper die de mooiste plekjes van Zaventem en al zijn deelgemeenten met elkaar verbindt. Op zondag 12 mei werden de wandellussen en bijhorende wandelkaart voorgesteld en kon de 'Groene 30' ingewandeld worden, dit tijdens het wandelevent van De Parkvrienden. Een duizendtal stappers ging op pad in Zaventem en wandelde een tocht van 5, 8, 12, 15, 20 of … 34 kilometer! 

De voorbije jaren creëerde en herwaardeerde Zaventem, samen met RLBK, de Vlaamse Landmaatschappij, de Vlaamse Milieumaatschappij en de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen verschillende natuurzones en maakte ze ook toegankelijk voor recreanten. De gemeente en RLBK kregen daarbij financiële steun van de Vlaamse Overheid en de provincie Vlaams-Brabant. Zo ontstonden onder meer het Zeen en het Zavelbos in Sterrebeek, de Kersenberg en het Vliegbos in Nossegem, het Keyenbergbos en insectenparkje in Sint-Stevens-Woluwe. De dertien routes maken deze groene pareltjes bereikbaar via trage wegen doorheen de kernen, langs de beekvalleien en de landbouwgebieden.

Met de acht kinderlussen biedt de gemeente ook voor de allerkleinsten grote wandelavonturen aan tussen 220 meter en 2 kilometer. Vier lokale lussen tussen 4 en 10 kilometer laten wandelaars de vier deelgemeenten verkennen. Tot slot is er een langstapper van 34,7 kilometer voor wie alle mooiste natuurplekjes van Groot-Zaventem op één dag wil spotten. Vanwege zijn symbolische waarde krijgt die wandeling de naam de ‘Groene 30’. Het Zaventemse bestuur is er de voorbije jaren immers in geslaagd om ruim 30 hectare gronden aan te kopen en als toegankelijk groen in te richten. Bovendien wordt met de naam ook een knipoog naar de postcode van Zaventem gemaakt: 1930.

Alle wandelingen staan overzichtelijk weergegeven op een nieuwe wandelkaart, verkrijgbaar bij de gemeentediensten of online te bekijken via Routeyou. 

 

Wandelkaart Zaventem

© Zaventem

Haal de wandelkaart tijdens de openingsuren af bij de diensten Vrije Tijd en Omgeving van Zaventem, de bibliotheken van Zaventem en Sterrebeek of in 'De Tinnen Pot' in Nossegem.

Je kan de routes ook online raadplegen en/of de kaart downloaden op www.zaventem.be/recreatieve-wandelroutes.

Alle wegwijzers worden in de loop van de volgende maanden geplaatst.