Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Erfgoed Brabantse Kouters gaat feestelijk van start

Gemeenten in de Brabantse Kouters en Agentschap Onroerend Erfgoed lanceren samenwerking rond onroerend erfgoed.



Delen

Op vrijdagavond 2 februari werd in GC De Camme in Steenokkerzeel de Vlaamse erkenning van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Dienst (IOED) Erfgoed Brabantse Kouters feestelijk in de kijker gezet. Schepenen, ambtenaren, vrijwilligers en erfgoedverenigingen, kregen de kans om kennis te maken met de geplande projecten van de IOED. Met de lancering van het nieuwe logo en een symbolische trofee die de verbondenheid tussen de gemeenten symboliseert werd zo het eerste jaar met een volwaardige werking rond de thema's landschap, bouwkunde en archeologie afgetrapt.

"Hoewel de IOED ondertussen al twee jaar met een beperkt team aan de slag was, is 2024 een belangrijk jaar voor de organisatie", zo vertelt Sebastiaan Goovaerts, coördinator van de IOED. "De erkenning vanuit Vlaanderen door het Agentschap Onroerend Erfgoed en de daaraan verbonden extra middelen die we vanaf 2024 ontvangen, zorgen ervoor dat we werking kunnen uitbreiden. Naast bouwkundig erfgoed zetten we nu in tandem met Regionaal Landschap Brabantse Kouters ook projecten op rond landschappelijk erfgoed. Zo kunnen we ook op deze manier onze 12 aangesloten gemeenten (Asse, Grimbergen, Kraainem, Machelen, Meise, Merchtem, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst) ondersteunen".

Voorzitter Karlijne Van Bree onthulde op dit startmoment het nieuwe logo. Dit geeft een mooie visuele samenvatting van de verschillende erfgoedthema's in de regio. Ze overhandigde tevens een symbolische trofee in Diegemse kalkzandsteen aan de deelnemende gemeenten. 

Op het startmoment werd ook de jaarplanning voor 2024 uiteengezet. Naast advies omtrent bouwkundig erfgoed kunnen de gemeenten nu ook bij de IOED terecht voor adviesvragen over bomen met erfgoedwaarde en andere vormen van houtig erfgoed.  Hiernaast zullen dit jaar ook historische hoeves, naoorlogse architectuur, erfbeplantingen en herdenkingsbomen in kaart worden gebracht.  Hiervoor doet de IOED ook een oproep naar erfgoedvrijwilligers uit de regio. Je inzetten als vrijwilliger kan op verschillende manieren: mee inventariseren,  rondleidingen geven, kennis verspreiden, enz. Geïnteresseerden kunnen steeds een mailtje sturen naar sebastiaan.goovaerts@brabantsekouters.be

Schepenen van de twaalf deelnemende gemeenten in de Brabantse Kouters poseren tijdens startmoment met het nieuwe logo en de trofee van Diegemse kalkzandsteen als symbolische start van de samenwerking.