Heilig Hartbeeld op molenvoet wordt gerestaureerd

Wandelaars en buurtbewoners van Perk merkten het vast al op. Het Heilig Hartbeeld op molenvoet staat in de steigers. Het beeld uit 1931 wordt deze lente gerestaureerd, met de steun van de provinciale 360°-erfgoedsubsidies.Terug naar overzicht
Delen

Het Heilig Hartbeeld op molenvoet is een bijzonder stukje waardevol erfgoed in Perk, deelgemeente van Steenokkerzeel. Het beeld staat bovenop een molenbelt. Wie goed kijkt, ziet dat de teerlingen van de vroegere windmolen dienst doen als basis. Al op de Villaretkaart van 1745 stond hier een graanwindmolen met open voet ingetekend. In 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog, brandde de houten windmolen helaas af. De vier teerlingen uit Diegemse kalkzandsteen overleefden de ramp. In 1931 liet graaf Gaston de Ribeaucourt, de toenmalige eigenaar van de site, op deze molenbasis een Heilig Hartbeeld oprichten. Tijdens het interbellum floreerde de cultus van het Heilig Hart immers.

Bijna 100 jaar later zorgt Regionaal Landschap Brabantse Kouters ervoor dat het Christusbeeld gerestaureerd wordt en dat in opdracht van de Kerkfabriek Sint-Niklaas Perk, sinds 2019 eigenaar van de site. Eerst worden de beschadigde lagen van de molenvoet en de ongewenste begroeiing verwijderd. Nadien komt er een nieuwe pleisterlaag in de originele materialen en kleuren. Ook het Christusbeeld wordt gereinigd en krijgt een beschermingslaag. Inheems plantgoed en een meer extensief maaibeheer van de grasheuvel zullen de molenbelt landschappelijk herstellen. Banken en een infobord zetten de site in de kijker en zorgen voor een mooie verpozingsplek naast de trage weg. 

De provincie Vlaams-Brabant komt voor 12.000 euro tussen in de kosten via de 360°-erfgoedsubsidies. Met deze financiële steun kan het Regionaal Landschap klein waardevol niet-beschermd erfgoed herwaarderen mét het omringende landschap. De kerkfabriek betaalt de overige kosten. Regionaal Landschap Brabantse Kouters coördineert de werken. Monumentenwacht Vlaams-Brabant en Musa Conservation gaven advies voor de restauratie. De werken zullen in de zomer van 2023 afgerond zijn.

Oproep: Info over kapelletje gezocht

Bij de start van de werken werd een heel apart devotiegegeven ontdekt. Naast één van de vier blokken van de molenvoet staat een metaalkleurig Heilig Hartbeeld, met daarnaast een Onze Lieve Vrouw van Lourdesbeeldje. De beelden zijn geplaatst in een blauw huiskapelletje dat in een houten kastje met glazen deur staat. Aan de zijkant van het kastje hangt een metalen kruis. Onder het kastje staat een houten bak met ingekleefde witte stenen en versierd met plastic bloemen.

Hoe is het kapelletje onder het Heilig Hartbeeld op Molenvoet terechtgekomen? En met welke intentie werd het er geplaatst? Wie het weet, mag de heemkundige kring Ter Ham en het Regionaal Landschap Brabantse Kouters verwittigen.

© RLBK