Poelen graven en herstellen voor meer biodiversiteit

Poelen zijn een parel in het landschap en een boost voor de biodiversiteit. Regionaal Landschap Brabantse Kouters stuurt elk jaar een kraan op pad in de regio om poelen te graven en te herstellen.Terug naar overzicht
Poel graven in Zemst
© RLBK
Poel herstellen in Merchtem
© RLBK
© RLBK

Poelen hadden ooit een economisch nut, als veedrinkpoel bijvoorbeeld. Tegenwoordig hebben wij ze minder nodig, waardoor hun beheer wel eens achterop loopt. Poelen zijn echter hotspots van natuur en leven, waar planten, amfibieën, insecten en andere dieren samenkomen. 

Met de steun van de provincie Vlaams-Brabant sturen we elk jaar een kraan op pad in het landschap van de Brabantse Kouters. In opdracht van lokale Natuurpunt-afdelingen, particulieren en de gemeentes werden er in 2021 twee nieuwe poelen gegraven en veertien poelen hersteld in Merchtem en Zemst.

Zo dragen we bij aan het herstel of behoud van de biodiversiteit in onze regio. De Zemstse poelen zijn bovendien een uitbreiding van het leefgebied van de Kamsalamander, één van de koesterburen van de provincie Vlaams-Brabant.

Zelf aan de slag

Een poel graaf je niet zomaar, dit vraagt wel wat voorbereiding. In de brochure Poelen, parels in het landschap lees je er alles over.

Heb je interesse om zelf een poel te (laten) graven of te herstellen? Contacteer ons via projecten@brabantsekouters.be, wij kijken graag hoe we je kunnen helpen.