Houtkanten en eetbare heggen geplant in Voedselbos Brussegem

Laarzen om de modder te overwinnen, warme kleren en veel goesting om te werken. Jonge ouders en buurtbewoners hielpen op zaterdag 3 december 1.355 stuks bomen en bosplantgoed planten in Brussegem. Binnen enkele jaren hopen ze in dit nieuwe Voedselbos de vruchten te plukken.Drinkeling - Kwekelaarstraat, Brussegem, Merchtem

Startplaats
Delen

Noten voor salades en chocopasta, vlierbloesem voor siroop, appeltjes voor compote, … Tijdens het planten van 1355 stuks plantgoed in het Voedselbos in Brussegem loopt bij de deelnemers het water in de mond. Binnen enkele jaren zullen inwoners en bezoekers de vruchten kunnen oogsten op het terrein tussen Drinkeling en de Kwekelaarstraat.

Het voedselbos is 1,65 hectare groot en bestaat uit een fruitboomgaard, een bloemenweide en een gemengde heg. ‘We werken voor de houtkanten maximaal met inheemse soorten. Samen met het Regionaal Landschap Brabantse Kouters stimuleren we zo de biodiversiteit. Onze insecten, vogels, zoogdieren vinden hier voedsel en nestgelegenheid. Dit wordt een nieuwe groene verbinding in het prachtige Merchtemse kouterlandschap’, vertelt Bart Nevens, gedeputeerde voor Leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant.

Dat het fruit van de hoogstambomen en de frambozenstruiken in de toekomst geoogst mogen worden, is een mooi pluspunt voor de inwoners. Plantenkenners zullen in de bloemenweide en de heg soorten vinden die je kan eten of verwerken. ‘Een voedselboscomité kan de inwoners hierin begeleiden door samen plukmomenten organiseren’, dromen burgemeester Maarten Mast en schepen Toon Luypaert in koor.

Het Voedselbos grenst aan het bestaande bos naast de gemeentelijke feestzaal. Dat krijgt een update met natuurlijke speelelementen. Ouders planten onder begeleiding van Natuurpunt Merchtem mee. De geboortebomen in het Voedselbos worden zo samen met de toekomstige generatie groot.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) verleent samen met het Agentschap Binnenlands Bestuur via middelen van het Vlaamse Randfonds in totaal 127.802 euro subsidie aan de projecten in Merchtem. Die omvatten naast het Voedselbos ook de aanleg van het Mergelputbos dat vorige winter al werd aangeplant. ‘Met dit project komen we tegemoet aan de vraag naar toegankelijke natuur die steeds luider klinkt. We maken de Vlaamse Rand daarmee een stukje groener en tegelijk zorgen we ervoor dat jong en oud de smaak te pakken krijgt om die natuur maximaal te beleven’, vertelt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir. ‘Projecten zoals deze symboliseren onze offensieve aanpak voor meer bomen, meer groen in onze Vlaamse Rand’, zegt Vlaams minister bevoegd voor de Vlaamse Rand Ben Weyts. ‘Vroeger waren we al blij als we bestaand groen konden bewaren, maar nu gaan we een stap verder: we zorgen ook voor bijkomend groen. Waar ook meer mensen van kunnen genieten.’

De opening van het Voedselbos is voorzien voor het voorjaar van 2024. Ook volgende winter moet er nog geplant en gezaaid worden en worden de recreatieve elementen toegevoegd.

Plantfoto Voedselbos Merchtem
© RLBK
Ontwerp Voedselbos Merchtem
© RLBK