Zemst beschikt over een nieuwe natuurbelevingsplek. Op zondag 8 oktober werd een nieuw speelterrein en een kinderwandellus rond de Weerdse Vijver officieel geopend voor het publiek.
Zemst beschikt over een nieuwe natuurbelevingsplek. Op zondag 8 oktober werd een nieuw speelterrein en een kinderwandellus rond de Weerdse Vijver officieel geopend voor het publiek.
Chiro Weerde speelde de nieuwe toestellen en heuvels als eerste in. De belevingsplek is gerealiseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met de Regionale Landschappen Brabantse Kouters en Rivierenland, het Strategisch Project Open Ruimte in en Om Mechelen (ORIOM) en met de gemeente Zemst.
Gejoel, gelach, getier, … het vrolijke tumult liegt er niet om. De jongens en meisjes van Chiro Weerde genieten volop van het nieuwe speelterrein aan de Weerdse Vijver. Speelgelegenheid waarvoor ze zelf input leverden. De vroegere parking is niet meer te herkennen: supergrote heuvels om af te rollen, stammen om over te klauteren, een tunnel, verstopplekken, wadi’s… Het natuurlijk speelterrein van ruim 6.000 m² is klaar voor nieuwe avonturen.
De mountainbikeroute kreeg in één beweging enkele kleine heuvels op hetzelfde perceel. Een bosje scheidt de mountainbikeroute van het speelterrein.
Ook de wandellus van 1.6 km rond de vijver kreeg vijf nieuwe houten speel- en balanceerelementen. Zo wordt elke gezinsuitstap een plezier. Aan de start van deze ‘Samen op Pad’-kinderwandellus verwelkomt een karper de jonge avonturiers vanop zijn totempaal.
Rolstoelvriendelijk visplezier
De ingang aan de kant van het voetbalterrein is rolstoelvriendelijk gemaakt. De hellingsgraad van het halfverhard en waterdoorlatend pad werd hiervoor aangepast en de aanleg van een vissteiger voor rolstoelgebruikers garandeert visplezier voor iedereen. Aan de hoofdingang werden al eerder nieuwe parkeerplaatsen voorzien.
Dit inrichtingsproject is het resultaat van een samenwerking tussen Natuur en Bos, het strategisch project ORIOM (Open Ruimte in en Om Mechelen), Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Regionaal Landschap Rivierenland en de gemeente Zemst. Voor de speelinfrastructuur werd lokale grond en duurzaam hout gebruikt. De rolstoelvriendelijke vissteiger kwam er op advies van de Provinciale Visserijcommissie Vlaams-Brabant dat daarvoor steun ontving van het Vlaams Visserijfonds.
Natuur en Bos investeerde zo’n 105.000 euro in de realisatie van dit project.
De wandellussen van Samen op Pad ontdek je op www.regionalelandschappen.be/samen-op-pad.