Voedselbos Brussegem feestelijk geopend

Zo'n vierhonderd deelnemers ontdekken de nieuwe toegankelijke natuur in de Vlaamse Rand tijdens het Feest in het Landschap.Delen

Of ze het kouterlandschap bewonderden vanop de uitkijktoren of tijdens de wandeling, genieten deden de bezoekers volop tijdens het Feest in het Landschap. Het Voedselbos Brussegem werd tijdens dit evenement feestelijk ingehuldigd en bracht voor het eerst inwoners samen in de hoogstamboomgaard met fruitstruiken en bloemenweide.

‘De fruitbomen zijn zo geplant dat ze volop van de zon profiteren én beschut zijn door de houtkant. Het kleinfruit vind je in de onderste laag van dit plukbos’, leggen Louis en Jeroen uit, ontwerpers en werfopvolgers van het Voedselbos in Brussegem. Samen gaven ze een rondleiding doorheen het afgewerkte Voedselbos, voor het schepencollege én de bezoekers van het Feest in het Landschap. Het was slechts één van de 18 activiteiten in en rond het nieuwe Voedselbos. 

Terwijl handige harry’s een vlechtwand maakten in het opgefriste speel- en geboortebos, knutselden de jongsten zaadbommetjes, gravelden sportievelingen langs glooiende kouters en gingen wandelaars op natuur- of erfgoedwandeling. Deze korte of iets langere tochten werden begeleid door Natuurpunt Merchtem, Heemkring Soetendaele of uitgepijld door Natuurwandelaars. De Steltenlopers gaven initiatielessen, KunstAs Merchtem verblijdde de gasten met live pianomuziek. Geuzeneuze en Patricia de Baravan laafden de dorstigen, maar ook ijsjes en pita’s werden verorberd. 

Burgemeester Maarten Mast: ‘We hopen dat dit Voedselbos een plek wordt om samen te komen. De grote picknickbank in het midden nodigt alvast uit om gezellig samen te genieten van wat lekker fruit en het landschap.’ Enkele activiteiten tijdens de opening stimuleren het gebruik van het Voedselbos alvast. Kinderen leerden om al hun zintuigen in te zetten om fruitsoorten en planten te herkennen. Volwassenen verwerkten de ingrediënten in een shrub, een verfrissend zomers drankje.

Het nieuwe voedselbos is 1,65 hectare groot en bestaat uit een fruitboomgaard, een bloemenweide en een gemengde heg. In totaal werden er 1.355 stuks plantgoed geplant, zoveel mogelijk inheems. ‘Samen met Regionaal Landschap Brabantse Kouters stimuleren we zo de biodiversiteit. Deze nieuwe groene verbinding in het prachtige Merchtemse kouterlandschap is een plek voor dieren om voedsel te vinden, te rusten en zich te verplaatsen’, vertelt Bart Nevens, gedeputeerde voor Leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant.

Het bestaande geboortebos is kindvriendelijk gemaakt met natuurlijke speel- en klautertoestellen. Kampjes bouwen en ravotten mag er én het bos heeft nu een bijna magische wilgentunnelingang. Zo worden gezinnen van aan de bestaande speeltuin vóór de feestzaal door het geboortebos naar het nieuwe Voedselbos geleid.

‘Door te investeren in toegankelijke natuur geven we aan iedereen, jong en oud, de kans om te genieten van al dat extra groen’, vertelt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir. ‘Tegelijk maken we de Vlaamse Rand bomenrijker’, vult Vlaams minister bevoegd voor de Vlaamse Rand Ben Weyts aan.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) verleende samen met het Agentschap Binnenlands Bestuur via middelen van het Vlaamse Randfonds in totaal 127.802 euro subsidie aan het Voedselbos en het eerder afgewerkte Mergelputbos in Merchtem. Gemeente Merchtem investeerde 52.450 euro. Regionaal Landschap Brabantse Kouters coördineerde het project van uitvoering tot feestelijke oplevering.