Zaventem wint vier prijzen met Zeen en Zavelbos

Hoofdprijs voor landschapsinrichting op Openbaargroen AwardsDelen

Van een topprestatie gesproken! De jury van de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) nam nieuwe openbaargroenprojecten over heel Vlaanderen onder de loep. Op 14 december 2023 gingen het Zeen en het Zavelbos in Sterrebeek tijdens de finaledag van de Openbaargroen Awards met de meeste prijzen aan de haal.

De wedstrijd beloont recente, vernieuwende en inspirerende groene zones die toegankelijk zijn voor het publiek. Zaventem diende een projectfiche met het Zeen en het Zavelbos in. In de categorie landschapsinrichting won Zaventem de hoofdprijs, en daar had de jury een goede reden voor: “Het Zeen en het Zavelbos in Sterrebeek worden intens gebruikt door sporters, wandelaars, grootouders met kleuters… Het zijn leuke plaatsen om te vertoeven, te beleven en te ontdekken. Kortom: natuurbeleving zoals het hoort!”.
Het Zeen is met zijn 8 hectare een prachtige groene long in Sterrebeek. De eyecatcher is het bijna 300 meter lange vlonderpad dat je over de Kleine Maalbeek laat wandelen. Onder de boomgaard en in de open zones liggen in de lente- en zomermaanden prachtige bloemenweides. Een hotspot voor bijen en hommels. Kleine Zaventemnaren leven zich uit op de alternatieve routes langs de wandelpaden, vol klauter- en stapstammen, speelheuvels, tunnels en hutten van wilgentakken, … Kortom: de ideale plek voor veel buitenspeelplezier!

Het Zavelbos is nog eens een halve hectare groter dan het Zeen en kent een bijzonder verhaal. Het spontaan verboste gebied was klaar voor de kap… gelukkig kon het Zaventemse gemeentebestuur het bos aankopen, net op tijd gered dus! In het bos staan diverse inheemse loofboomsoorten zoals wintereik, haagbeuk, berk en esdoorn. Met twee aparte losloopweides is het Zavelbos een paradijs voor actieve viervoeters. Picknickbanken, klauterplezier en uitdagend bmx-parcours maken ook van het Zavelbos een echt belevingsbos.

Samenwerking loont

Hét succes van de Zaventemse groenprojecten is de samenwerking tussen verschillende overheden, privépartners en experten. Het Zeen en het Zavelbos werden gerealiseerd door lokaal bestuur Zaventem, Regionaal Landschap Brabantse Kouters, de Vlaamse Milieumaatschappij en Bosgroep Vlaams-Brabant. Het Agentschap voor Natuur en Bos, het Vlaamse Randfonds en de Provincie Vlaams-Brabant hielpen met financiële steun. Bedrijven Deloitte en Toyota zijn peter, de medewerkers staken mee de handen uit de mouwen bij de aanplant van het groen.

Drie labels: nieuw groen, klimaatbestendige aanpak en bijenvriendelijke gemeente

De VVOG reikte ook nog drie labels uit aan Zaventem. Het Klimaatbestendig label looft het Zeen en het Zavelbos voor de manier waarop ze bestand zijn tegen de impact van hitte, droogte en wateroverlast. De Kleine Maalbeek kan veel water bufferen, terwijl de wandelaar de bedding en de moerasvegetatie vanop het vlonderpad kan bewonderen.

Met het PLUSgroen label beloont de VVOG Zaventem voor zijn investeringen in bijkomend groen. Het nieuwe groen van het Zavelbos en het Zeen is goed voor een investering van in totaal 1.860.000 euro.

Tot slot kreeg Zaventem ook nog het label van bijenvriendelijke gemeente voor alle inspanningen in de gemeente, zoals het bijenvriendelijke beheer, de bijenvriendelijke aanplantingen en de bijenhotels.

Zaventems burgemeester Ingrid Holemans: “Een luchthavengemeente, vlak bij de volgebouwde metropool, moet toekomstgericht bestuurd worden. Het is de taak van de lokale besturen om de negatieve effecten van de verstedelijking en de klimaatverandering af te remmen. We willen onze kinderen en kleinkinderen voldoende kansen geven om gezond te leven en te genieten van een mooie en avontuurlijke natuur. Daarom doen we dit! En kijken we vol hoop, inspiratie en energie uit naar nog meer succesvolle openbaar groenprojecten.”

Zaventems schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer: “We wisten al dat onze inwoners ons beleid van bescherming en uitbreiding van toegankelijk groen erg waarderen. Maar nu krijgen we ook een officiële erkenning van een professionele jury op het vlak van openbaar groen.”

Zaventems schepen voor Openbaar domein Wim Driesen: “De inspanningen die geleverd zijn door onze diensten Milieu en Openbaar domein waren niet min. We zijn heel trots op het resultaat. Onze inwoners, en zeker de toekomstige generaties, kunnen volop genieten van de natuurbeleving en natuurlijk ook van een betere luchtkwaliteit.”

De #openbaargroenawards zijn een initiatief van de VVOG, met de steun van de Vlaamse Milieumaatschappij en VLAM.