MOS-verantwoordelijke Mieke Bogaert is trots op de wilgenhutten

Vrolijke snoetjes in de school De Bij in Liedekerke. Kleuters rijden met hun fietsjes door de wilgentunnel. Leerlingen van het lager onderwijs zitten gezellig te kletsen onder een natuurlijke, groene parasol. Dankzij de samenaankoopactie ‘Behaag je tuin’ zien de speelplaatsen er al heel wat groener en aangenamer uit dan enkele jaren geleden. “En er zijn nog toekomstplannen”, vertelt MOS-verantwoordelijke van de school Mieke Bogaert.Delen

Spelen en leren in het groen

Mieke Bogaert is als MOS-verantwoordelijke van de school maar wat trots op de uitvoering van het vergroeningsplan van haar school. “Onze directeur hecht veel belang aan groen op de speelplaats, dus stelden we een plan op om de grijze speelplaats, zonder schaduwelementen, te vergroenen. We haalden Natuur op School-subsidies van de provincie binnen en konden aan de slag”, steekt ze van wal.

 

Inheems plantgoed

Via de subsidie kwam de school in contact met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. “Al snel stelden medewerkers van het regionaal landschap ons voor om plantgoed aan te kopen via de samenaankoopactie ‘Behaag je tuin’. In enkele muisklikken hadden we online ons plantgoed besteld. Allemaal inheems”, gaat ze verder.

Chillen in de wilgenhut

Het eerste jaar bestelde de school wilgentenen. “Samen met ouders hebben we twee wilgenhutten gebouwd op het grasveld van de lagere school. Dit ging vlotjes dankzij een cursus wilgenhutten bouwen”, lacht ze. 

De wilgenhutten vielen in de smaak, dus besliste de school vorig jaar om opnieuw via de samenaankoopactie te bestellen. Twee extra grote wilgenhutten, een verbinding voor de lagere school, nog twee kleinere wilgenhutjes en een tunnel bij de kleuters is hier het resultaat van. “Bij de kleuters maakt de tunnel deel uit van het beweegparcours. Het is fantastisch te zien hoe deze enthousiast benut wordt”, legt Mieke uit. De MOS-verantwoordelijke van de school. hoopt dat de wilgenhutten de komende jaren nog meer dichtgroeien. “Ze vormen ideale schaduw- en rustplekjes”, duidt ze. 

De school kocht ook nog enkele klimplanten en beukenhaagplanten aan. In een volgende fase zal een stukje onthard worden ten voordele van twee schaduwbomen en een plantenborder. “Groen op school doet veel. We merken dat de leerlingen het groen opzoeken. En ze leren inheemse planten kennen”, besluit ze.

 

Samenaankoopactie Behaag je tuin

Ook zin om inheemse plantensoorten te bestellen voor je tuin of je school? Neem dan een kijkje op www.behaagjetuin.be en plaats je bestelling vanaf 1 september. Voor deze samenaankoopactie slaan de vijf regionale landschappen van Vlaams-Brabant en de provincie Vlaams-Brabant de handen in elkaar met gemeenten in de regio. Je krijgt de kans om aan interessante prijzen kwalitatieve inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen te bestellen.

Op www.vlaamsbrabant.be/levedetuin vind je tuintips en tuinfolders zoals 'Plant een boom' en 'Plant een haag'. 

Bestel hier je streekeigen plantgoed