Kersverse IOED lanceert erfgoedkaart voor en door jou

Diegemse kalkzandsteen krijgt verdiende erkenning.



Delen

Wie regelmatig in de Brabantse Kouters vertoeft, kent de vele witgele kalksteengevels die de straten en pleinen sieren. Deze Diegemse kalkzandsteen is de steen bij uitstek voor het bouwkundig patrimonium van onze streek. De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Dienst (IOED) Erfgoed Brabantse Kouters zette de steen deze zomer al centraal met een artikelenreeks, maar wil nu burgers en vrijwilligers actief betrekken via een interactieve kaart.

Op 1 januari gaat de IOED Erfgoed Brabantse Kouters, de tweede grootste van Vlaanderen, officieel van start.  ‘Tezamen met onze twaalf gemeenten zetten we de Diegemse kalkzandsteen in de kijker’, vertelt coördinator Sebastiaan Goovaerts. ‘Een steen die je terug vindt bij kerken, kastelen, maar ook bij hoeves en woonhuizen in de regio, kortom een streekproduct dat de twaalf gemeentes van IOED Brabantse Kouters verbindt.’

De artikelenreeks op www.erfgoedbrabantsekouters.be zoomt in op de Diegemse kalkzandsteen, vanaf de ontginning tot het gebruik. Je ontdekt er hoe de steenontginning en landbouw hand in hand gingen. Eén artikel gaat over  de grote invloed van de abdijen. Ook de markante verhalen van  kerken in de regio zoals Sint-Martinuskerk in Asse, de Sint-Pancratiuskerk in Kraainem, de Sint-Gudulakerk in Merchtem en de Sint-Pieterskerk in Wezembeek-Oppem komen aan bod.

Het project Diegemse kalkzandsteen krijgt nu een nieuw luik met een interactieve kaart. Iedereen kan vanuit zijn zetel het erfgoed gebouwd met Diegemse kalkzandsteen in zijn buurt verkennen. Grote kerken en kastelen vind je er al op terug. Deze kaart zal nog interessanter worden door bijdragen van inwoners: zij kunnen  actief deelnemen door de erfgoedschatten uit onze regio  ‘op de kaart te zetten’. ‘Ken jij pareltjes gebouwd met Diegemse kalkzandsteen? Fotografeer ze, noteer  info in het invulformulier, onze erfgoeddeskundige valideert je input en  dan staat  jouw bijdrage op de site’, legt Jelle Mombaerts, voorzitter van de IOED Erfgoed Brabantse Kouters uit. ‘Zo willen we samen met onze inwoners het verhaal van de Diegemse kalkzandsteen in kaart brengen.’

Als laatste doet de IOED  een oproep om de groep erfgoedvrijwilligers in de regio te versterken. Dit kan op verschillende manier: mee inventariseren, registreren, rondleiden, kennis opdoen en verspreiden, enz. Wil jij je steentje bijdragen? Mail naar sebastiaan.goovaerts@brabantsekouters.be. We bekijken samen de mogelijkheden.