Het Strategisch Project Open Ruimte In en Om Mechelen (ORIOM) heef als doelstelling om de nog resterende open ruimte, natuurwaarden, landbouwgebieden, bossnippers en valleistructuren in het gevarieerd en verstedelijkt landschap rond Mechelen niet alleen te beschermen, maar waar mogelijk ook te versterken en te verbinden. Via dit strategisch project zetten alle partners specifiek in op de blauwgroene linten, over gemeente- en provinciegrenzen heen: De Zennevallei, de Dijlevallei, de Barebeekvallei, Kauwendaalbos en het Waverwoud. De verweving met landbouw en initiatieven om die te verbreden en te verduurzamen vormen ook een belangrijke ambitie in het brede programma.
Na acht jaar intensief samenwerken vieren alle partners de voltooiing van een ambitieuze toekomstvisie voor de bescherming van de open ruimte in het Mechels Rivierenland. Samen met het actieprogramma vormt ze een mijlpaal in het hele traject van dit project en beiden zijn nu een belangrijke kapstok om uitvoeringsprojecten aan op te hangen.
RLBK aan de slag
Regionaal Landschap Brabantse Kouters is één van de partners van ORIOM. In Zemst dragen we enthousiast via verschillende projecten ons steentje bij aan het versterken van de open ruimte.
Zo werken we intensief met ORIOM samen in het Water+Land+Schap COWALA. Om de voedselproductie en de biodiversiteit voor de toekomst veilig te stellen, is het belangrijk dat het landschap langdurige droogte of regenval kan opvangen. Met grondwater- en peilmetingen kunnen we de actuele waterstanden van beekvalleien bekijken. Een studie moet ons meer inzicht geven in het potentieel van de Afleidingszenne om water meer te bufferen en de inrichting ervan ook te vernatuurlijken zonder aan waterveiligheid in te boeten. We zorgen voor vertraagde afvoer en infiltratie van water via stuwtjes en we maken de vallei van de Kesterbeek klimaatrobuuster en doen er aan landschapsherstel. De Vlaamse Overheid en Europa geven hiervoor een ferme financiële duw in de rug.
Via het Loket Onderhoud Buitengebied beheren we kleine landschapselementen in de gemeente. We snoeien houtkanten, hagen en heggen en knotten bomen. Ook het gestructureerd beheer van grachten staat op het programma. Door op basis van een onderbouwde visie het optimale beheer te bepalen voor al deze kleine landschapselementen en samen te werken met landbouw, natuur en gemeente zetten we kostbare tijd, middelen en beheerkennis efficiënter in.
Via het deelproject Regeneratief Landbouwlandschap in Rivierenland en Brabantse Kouters willen we dan weer samen met Regionaal Landschap Rivierenland, de vzw Rurant, gemeente Zemst en stad Mechelen, verenigingen en landbouwers de lokale voedselproductie bevorderen. We zetten hier proeftrajecten op om via agro-ecologie, circulaire verdienmodellen en een duurzaam landschapsbeheer het voedselsysteem leefbaarder te maken. Financiële steun komt hier van de Vlaamse Landmaatschappij (projectprogramma ‘Voedselregisseurs’).
De Zennevallei in Zemst is een vrij smalle strook van natte bossen en graslanden en heeft een uitzonderlijke natuurwaarde. Door de gemeente Zemst te helpen bij het opmaken van het Natuurbeheerplan Zennelint, helpen we ook hier de fauna en flora te beschermen. In dit alles vergeten we ook onze Europees beschermde doelsoort Kamsalamander uiteraard niet uit het oog. Zo zorgde RLBK voor een aangepast inrichtingsvoorstel voor het natuurgebied Lareveld van het Agentschap voor Natuur en Bos en stemmen we o.a. de maatregelen in de Kesterbeekvallei af voor meer en beter land- en waterhabitat voor deze soort.