Bunderplein transformeert steeds meer in de groene oase van 4.500 m² voor de wijk en een mooie verpozingsplek langsheen de Leirekensroute.
Bunderplein transformeert steeds meer in de groene oase van 4.500 m² voor de wijk en een mooie verpozingsplek langsheen de Leirekensroute.
De werken in het Bunderplein in Opwijk zijn volledig afgerond. Het project startte in november 2021 met het verzamelen van input bij de buurtbewoners. In december 2023 plantte de aannemer de laatste bloembollen in de bloemenweide.
Bunderplein als groene oase van 4.500 m² voor de wijk en mooie verpozingsplek langsheen de Leirekensroute. Dat was het doel van het Natuur in je Buurt-project in Opwijk en ook de wens van de buurt. Twee jaar na de start van de werken is het resultaat zichtbaar. Inwoners komen er samen voor een kerstdrink, kinderen spelen er op de speelheuvels, jongeren kunnen er sporten, fietsers vinden er een aangename rustplaats tijdens een tochtje langs de Leirekensroute.
Maar ook vlinders, solitaire bijen, vogels, egels… kunnen volop genieten van de extra gecreëerde natuur. De bloemenweiden en het kruidenrijk graslanden zijn aangelegd om die biodiversiteit echt kansen te geven en de wadi buffert het water. De bomen en houtkanten moeten weliswaar nog groeien, maar zullen gaandeweg ook hun rol vervullen voor natuur: kleine dieren kunnen er schuilen, een nest bouwen, zich erlangs verplaatsen,… De vele bloesems en vruchten zijn het ideale voedsel. Als kers op de kaart plantten we dit najaar nog een hele reeks voorjaarsbloembollen. Zo maken we van het Bunderplein een waar paradijs voor mens en dier.
De komende jaren is een tussenfase voor het Bunderplein. De natuur zal volop evolueren. Bloemen moeten concurreren tegen bestaande grassen. Bramen zullen minder gaan domineren zodra het plantgoed een gesloten bladerdek maakt. Het lange gras tussen de struiken vermindert naarmate de struiken groter worden. De blote oever van de wadi of poel zal stilaan meer vegetatie krijgen. Er ontstaat zo een plek in harmonie en evenwicht waar het aangenaam vertoeven zal zijn. Niet alleen voor de vogels en de insecten, maar ook de buurtbewoners. De gemeente heeft van Regionaal Landschap Brabantse Kouters een beheerplan op maat gekregen. Wie vragen heeft over het beheer en wanneer welke stroken gemaaid worden, kan dit plan bekijken op Welkom, buur van de natuur - Regionaal Landschap Brabantse Kouters. Het is alvast uitkijken naar het voorjaar van 2024, als de vele bloembollen de start geven van een bloesem- en kleurrijk seizoen.
Het Bunderplein werd gerealiseerd dankzij de samenwerking tussen de gemeente Opwijk en Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK). Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), verleende 38.600 euro Natuur in je Buurt-subsidies. De gemeente Opwijk investeerde 53.000 euro, onder andere voor de extra toegankelijkheid en sport.