Benieuwd naar de geschiedenis van het meest kenmerkende bouwmateriaal uit de Brabantse Kouters? De brochure ‘Diegemse kalkzandsteen, bouwsteen van de Brabantse Kouters’ vertelt het verhaal van de iconische steen waarmee het patrimonium in het Noordwesten van Vlaams-Brabant opgebouwd werd. Van de ontginning door middeleeuwse abdijen tot het dagelijkse onderhoud vandaag. Je kan de brochure vanaf vandaag afhalen bij de gemeentelijke erfgoeddiensten of bij Erfgoed Brabantse Kouters. Of nu al online lezen.
In de Brabantse Kouters sieren de vele witgele kalksteengevels de straten en pleinen in Asse, Grimbergen, Kraainem, Meise, Machelen, Merchtem, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem tot Zemst. In alle twaalf gemeenten van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Erfgoed Brabantse Kouters vind je kastelen, kerken, huizen, tuinmuurtjes,… gebouwd met deze iconische witgele kalkzandsteen. Sommige gebouwen gaan terug tot de middeleeuwen, andere zijn recente bouwwerken.
‘De Diegemse kalkzandsteen maakt onmiskenbaar deel uit van onze streek, onze bouwkundige identiteit. De steen werd vanaf de middeleeuwen lokaal opgegraven, lokaal bewerkt én lokaal gebruikt. 'Als we dat streekuitzicht willen bewaren, moeten we de kennis errond in beeld brengen en verspreiden', vertellen Karlijne Van Bree (voorzitter) en Jelle Mombaerts (ondervoorzitter) van de IOED Erfgoed Brabantse Kouters.
Met de artikelenreeks en de interactieve erfgoedkaart zette de IOED de Diegemse kalkzandsteen al opnieuw in de kijker bij de inwoners van de Brabantse Kouters. Via de brochure is dit nu samenvattend tot een geheel gegoten. Ze hoort thuis in de bibliotheek of infostand van elke erfgoeddienst en -vereniging. Je ontdekt er hoe de steen ontgonnen werd, welke monumenten ermee gebouwd werden, maar ook hoe je een gevel in Diegemse kalkzandsteen onderhoudt.
‘We nodigen elke eigenaar en liefhebber uit om een gratis exemplaar van de brochure in huis te halen of online te raadplegen, zodat de Diegemse kalkzandsteen onze regio kan blijven sieren’, vertelt Sebastiaan Goovaerts, coördinator van de IOED Erfgoed Brabantse Kouters.
De gratis brochure ligt vanaf vandaag in elke gemeentelijke dienst voor cultuur of erfgoed, de openbare bibliotheken en is online te bestellen en te lezen op www.erfgoedbrabantsekouters.be.