Verwen de bij met een bloemenakker

Ze zijn er weer... de gratis zakjes bloemenzaad van de provincie Vlaams-Brabant.Terug naar overzicht
Delen

De bij is de belangrijkste bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. Om bijen in stand te houden zijn bloemen nodig, veel bloemen. Daarom zetten de provincie Vlaams-Brabant, de gemeenten en de Regionale Landschappen zich in om mee te helpen aan het overleven van de bij in onze regio. Via hun samenaankoopactie verdelen zij dit jaar 23.000 zakjes bloemenzaad aan de Vlaams-Brabanders.

Eén zakje is goed voor het inzaaien van een bloemenakker van 40m2, dat is vergelijkbaar met de ruimte van vier parkeerplaatsen. In de zakjes zit een mengsel van dille, blauwe korenbloem, grote klaproos, boekweit, gele ganzenbloem, slangenkruid, muskuskaasjeskruid en akkervergeet-mij-nietje. Deze stuifmeelrijke bloemen zijn de ideale maaltijd voor bijen. Wie een bloemenakker zaait, kan zelf genieten van kleurrijke bloemenpracht en helpt hiermee de bijen overleven.

Dek jij ook de tafel voor de bestuivers?

Wil jij een bloemenbuffet voor de wilde bijen in je tuin? Vraag naar de bloemenzaadmengsels bij je lokaal bestuur of haal vanaf maandag 25 april je gratis zakje af bij Regionaal Landschap Brabantse Kouters. 

Hoe en wanneer je zo'n bloemenakker zaait, ontdek je op 'Zaai een bloemenakker voor de bijtjes'.

Wil je je tuin nog biodiverser maken? Neem dan zeker een kijkje onder Zelf aan de slag.

Bloemenakker in de tuin
© RLBK
Zaaitips