43 leerlingen planten bos aan in Brussegem

Op vrijdag 17 december trokken de leerlingen van basisschool De Rinkeling vol goede moed naar het veld aan de Brusselsesteenweg om er een nieuw bos aan te planten. Samen met arbeiders het sociaaleconomiebedrijf Natuur en Landschapszorg plantten de leerlingen er 15 soorten inheems bosplantgoed.



Brussegem, Merchtem

Startplaats
Delen

Het is een frisse mistige dag. Nog even en het wordt winter. De laarzen van de jongens en meisjes uit het 4de en 6de leerjaar van basisschool De Rinkeling ploeteren in de grond. De kerstvakantie is in aantocht. Maar eerst mogen ze bouwen aan de toekomst, eentje met meer bomen. En dus glunderen ze van trots als ze de aarde terug over de boomwortels vegen. ‘Zo maken we Merchtem groener’, vertelt Jarne terwijl hij uitlegt hoe je een boom plant.

De leerlingen planten vandaag boskers, wintereik, winterlinde, zomereik, zomerlinde, beuk, zwarte els en haagbeuk. Allemaal inheemse bomen. De bosrand wordt dan weer gevuld met inheemse struiken als eenstijlige meidoorn, hazelaar, hondsroos, rode kornoelje, sleedoorn, vlier en wilde kardinaalsmuts. ‘Door te kiezen voor inheems plantgoed stimuleren we de biodiversiteit’, verklaart Magda Van Stevens, voorzitter van Regionaal Landschap Brabantse Kouters. ‘Onze insecten, vogels, zoogdieren vinden in streekeigen soorten voedsel en nestgelegenheid. Dit bosje wordt zo een stapsteen, een groene verbinding, in dit prachtige kouterlandschap.’ Vrijwilligers van Natuurpunt Merchtem planten hier op zaterdag 18 december nog dertig geboortebomen bij.

Meer vergroening in de rand

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid (ANB) verleent samen met het Agentschap Binnenlands Bestuur via middelen van het Vlaamse Randfonds 127.802 euro subsidies aan het totale project in Merchtem, waarvan dit bosje van 0,8 hectare een onderdeel is. In 2022 wordt er verder gewerkt aan het voedselbos aan Drinkeling. Dit is een uitbreiding van het bestaande bos naast de gemeentelijke feestzaal dat een update krijgt met natuurlijke speelelementen. ANB cofinanciert dit project en helpt de inwoners van Merchtem zo mee aan 4,38 hectare extra toegankelijke natuur. ‘Bomen zijn onze bondgenoten. Ze zorgen voor gezonde lucht, voor verkoeling bij warme temperaturen. Ze bieden een thuis aan heel wat planten en dieren en ze creëren een hoop herinneringen. 4.000 hectare extra bos in Vlaanderen aan te planten tegen 2024 is daarom de doelstelling. De coronacrisis heeft de nood aan toegankelijke natuur ook op scherp gezet. Niet in het minst in de Vlaamse Rand. Via dit project bieden we een antwoord op de terechte vraag om de Vlaamse Rand groener te maken en creëren we broodnodige natuurlijke toevluchtsoorden in een sterk verstedelijkte omgeving waar jong en oud terecht kunnen’, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.

Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts vindt het project hartverwarmend: ‘Onze streek is groen en wordt nog groener. Vroeger waren we al tevreden als we bestaand groen konden behouden, maar vandaag zijn we ambitieuzer: we willen méér groen, waar méér mensen van kunnen genieten. De Vlaamse Regering wil deze regeerperiode 1 miljoen extra bomen aanplanten in Vlaams-Brabant. Daarvan moeten er natuurlijk ook heel veel in onze Vlaamse Rand terechtkomen.’

Heemkring Soetendaele koos alvast de naam voor het bos: Mergelputbos, een verwijzing naar de vroegere naamgeving van de site.

Op naar een voedselbos

Maarten Mast, burgemeester van Merchtem, is trots op het initiatief: ‘Dit bosje laat onze inwoners tot rust komen. Ze kunnen er gewoon even wandelen en genieten van de natuur. Aan de overkant van de straat kiezen we voor een ander concept. Het wordt een voedselbos waar inwoners zelf fruit en noten kunnen plukken. Inwoners kunnen bovendien mee bepalen welke inheemse soorten zij graag eten. Zo hopen we inwoners blijvend betrokken te houden bij dat voedselbos. In het voorjaar van 2022 organiseren we een participatiemoment over de invulling van het voedselbos. Iedereen is alvast welkom.’

‘Wij zijn blij met dit extra stuk groen in onze gemeente. Bomen zijn de longen van onze planeet. Ze geven ons zuurstof. Zuurstof die we kunnen gebruiken om te spelen in het bos en om te wandelen in dit groene stukje Brussegem’, vertelt kinderburgemeester Hugo Vanhoeymissen. En dat het huidige speelbos vijf nieuwe natuurlijke speelelementen krijgt, is ook héél leuk nieuws.

Plantactie Mergelputbos
© RLBK
Burgemeester Maarten Mast en kinderburgemeester Hugo Vanhoeymissen planten samen bomen
© RLBK
Opwarmen met soep
© RLBK
Plantactie Mergelputbos
© RLBK
Plantactie Mergelputbos
© RLBK
Plantactie Mergelputbos
© RLBK