283 hoogstamfruitbomen geplant bij particulieren

‘We eten heel graag fruit’, vertellen de kinderen van Jessie op hun pas aangeplante boomgaard. Jessie en haar gezin zijn één van de 24 particulieren die hun grond in de winter van 21-22 natuurvriendelijk en biodivers lieten inrichten door Regionaal Landschap Brabantse Kouters.



Delen

Appel, peer, kers, pruim, kriek, noten… Houtkanten vol meidoorn, sleedoorn, vlier, veldesdoorn, spork en vele andere inheemse soorten. Deze winter plantte een socialeconomiebedrijf 10 inheemse hoogstambomen, 24 hoogstamfruitbomen waaronder heel wat lokale oude soorten, 8 nieuwe knotwilgen en 1.975 stuks bosplantgoed op Jessies grond in Zemst. ‘Toen we dit stukje grond erfden, wouden we graag iets doen voor het klimaat en de biodiversiteit. We hebben samen met de gemeente gekeken wat onze opties waren en zo zijn we bij Regionaal Landschap Brabantse Kouters terechtgekomen’, vertelt Jessie. ‘Jeroen van RLBK heeft ons goed begeleid bij de plannen en bij de soortenkeuze. Wij hadden zelf geen voorkeur voor het fruit, alles was goed. Als er maar veel bomen en grote struiken op zouden komen.’

Heel wat particulieren met grond in landschappelijk waardevol gebied willen een steentje bijdragen aan de biodiversiteit. Dit jaar werd bij 24 particulieren de grond natuurvriendelijk ingericht. Regionaal Landschap Brabantse Kouters plantte er 8.050 stuks bomen en struiken, 123 hoogstamloofbomen, 283 hoogstamfruitbomen, 23 wilgenpoten en 27 stuks kleinfruit, allemaal inheemse soorten. Al deze kleinere stukken grond vormen groene natuureilandjes in het landschap. Zo kan de fauna zich via al deze kleinere inrichtingen verplaatsen van natuurgebied tot natuurgebied.

Oogstfeesten of sappen persen

Na een traject van een kleine 2 jaar werd de boomgaard van Jessie deze winter aangeplant. De bodem werd ingezaaid met grassen en klavers. En aan de randen en op enkele centralere plekken staan struiken vol bloesems en bessen. Zo kunnen de insecten, vogels en kleine zoogdieren binnenkort voldoende voedsel en nest- en schuilplaatsen vinden. Ideaal voor de biodiversiteit en de fruitopbrengst boomt ook als er voldoende bestuivers zijn.

‘Eigenlijk weten we nog niet wat we met al dat fruit zullen doen’, lacht Jessie. ‘We hebben enkele vzw’s uit de buurt aangeschreven, misschien kunnen we in de toekomst samen oogstdagen of fruitsappersdagen organiseren?’

Om particulieren te ondersteunen bij het onderhoud van de boomgaard, organiseren de Regionale Landschappen jaarlijks snoeicursussen in hun werkingsgebied. En wie na enkele jaren te veel fruit heeft om zelf te plukken, kan zijn boomgaard invoeren op goedgeplukt.be. Op dit platform brengen de regionale landschappen plukkers en hoogstamboomgaardeigenaars met elkaar in contact. Zo kan iedereen genieten van lokaal gekweekt fruit.

Jessie en haar gezin op hun hoogstamboomgaard
© RLBK