Natuureducatie

Home > Natuureducatie > Lager onderwijs

Lager onderwijsLOGroene plekjes in de buurt weet iedereen te waarderen. Voor volwassenen kan het een plek zijn om tot rust te komen, voor kinderen een kans om zich uit te leven. Zorgvuldig met deze groene oases omgaan is dan ook belangrijk!

De medewerkers van natuur- en milieueducatie (NME) spelen hier graag op in met educatieve natuuractiviteiten. RLBK biedt jong en oud de mogelijkheid om natuur op een leuke manier te ontdekken en er bewust mee om te gaan. En dat telkens op een plek dicht bij de school! Voor het lager onderwijs beschikt RLBK over een aantal begeleide activiteiten, opgesplitst per graad.

Kriebelfladderpad – 1e graad

Zwaluwen zijn opmerkelijke vogeltjes: ze hebben een opvallend verenkleed en maken gekke capriolen in de lucht. Bovendien zijn ze aankondigers van de lente. Wat heeft een zwaluw nodig om een nest te bouwen? Hoe doen andere vogels dat? Wat eten ze? Tijdens het Kriebelfladderpad ontdek je het antwoord op al deze vragen.

Bijzondere Bijen – 1e graad

Honingbijen hebben een boeiend leven: ze bewaken het nest, voeden de larven of gaan op zoek naar stuifmeel.

De leerlingen kruipen in een bijenpak en krijgen bijpassende rugzakjes. Pas dan zijn ze helemaal klaar om de bijenwereld binnen te stappen en de opdrachten uit te voeren.

De schatkist van Boris de bostrol – 2e graad

Een bos is een plek van onschatbare waarde. Boris de bostrol woont in het bos en heeft iets leuks bedacht. Om het bos te leren waarderen, mogen kinderen op zoek gaan naar een echte bosschat. Opdrachten over in bosplanten en -dieren maken de speurtocht extra spannend. Per opdracht kunnen ze een sleutel winnen en één van die sleutels past op de schatkist. Aan hen om de opdrachten tot een goed einde te brengen!

Toverwilg en Heksenkruid – 2e graad

Planten zijn belangrijk voor mensen: we gebruiken ze voor de meest uiteenlopende dingen. En jaarlijks toveren ze de mooiste bloemen tevoorschijn. Ben je benieuwd hoe ze dat doen? Een heks staat voor de leerlingen klaar om de geheimen van planten te onthullen. Met behulp van een toverboek maken ze een tocht door het landschap en onderzoeken ze de groei, de eigenschappen en het gebruik van de planten. De heks van dienst zorgt voor deskundige begeleiding en voorkomt misbruik van toverspreuken!

Inspecteur Pipistrellus – 2e graad

Inspecteur Pipistrellus is een natuurdetective met een missie. De burgemeester heeft een aantal verzwakte dieren gevonden en maakt zich ernstig zorgen. Daarom heeft hij de detective om hulp gevraagd en een aantal geheime codes meegegeven. Kan inspecteur Pipistrellus samen met de leerlingen de codes kraken en de dieren helpen? De leerlingen gaan met een gps-toestel op onderzoek, voeren opdrachten uit en onderzoeken het landschap. Beetje bij beetje verzamelen de leerlingen zo alle puzzelstukjes om het mysterie te ontrafelen. Tot slot zoeken ze in groepjes naar geschikte oplossingen.

Ik word weerman – 4e leerjaar

Het weer is iets bijzonder indrukwekkend. Kolossale wolken of een stralend blauwe hemel, zachte motregen of hagelbuien zijn je niet onbekend. Hoe slaagt een weerman er eigenlijk in om het weer te voorspellen? En is donder het geluid van twee botsende wolken, terwijl regen uit de hemelkraan komt? De leerlingen pluizen het uit met behulp van proefjes, filmpjes en een blik achter de schermen van een weerbericht.

Moord in de poel – 3e graad

Een verdacht overlijden in de poel veroorzaakt opschudding. Hoe is het slachtoffer overleden? Was het een moord? Zijn er verdachten? Was het de reiger of misschien de libellenlarve? Aan de hand van een reconstructie en een onderzoek van de poel zoeken leerlingen het slachtoffer, de doodsoorzaak én de moordenaar. De leerlingen gaan als echte speurders aan de slag en leren het leven in en rond de poel kennen.

‘Drup’ de waterdruppel – 3e graad

We volgen ‘Drup’ de waterdruppel in de volledige waterkringloop. De leerlingen ontdekken op een speelse manier enkele grote waterthema’s. Tijdens een wandeling in de omgeving van de school gaan de leerlingen op zoek naar de hindernissen die Drup tegenkomt tijdens zijn verschillende reizen. Droogte of net overvloedige regenval, we zien het vaker en vaker in Vlaanderen de laatste jaren. Maar ook watervervuiling of vismigratie zijn problemen wat zeker beter kan in onze regio. Drup helpt de leerlingen om deze thema’s beter te begrijpen.

Boer-en-zwaluw – 3e graad

Volgens bijgeloof brengen zwaluwen geluk. Daar waar een zwaluw zijn nest bouwt, zal voorspoed heersen en de bliksem niet inslaan. Waar zou die Boerenzwaluw dan het liefst zijn nest bouwen? Leerlingen kunnen dit zelf ontdekken tijdens het Boer-en-Zwaluwspel, vol knotsgekken opdrachten en interessante weetjes over het leven van de Boerenzwaluw en de boerderij waar hij woont.

Fascinerende aarde – 3e graad

De aarde warmt op en koelt af, de hemel kleurt van roze tot staalblauw of dansend groen. Bovendien is de aarde voor zover we weten de enige planeet waarop leven voorkomt. Fascinerend toch? Om dit te begrijpen starten de leerlingen een onderzoek vanuit de ruimte en zoomen steeds dieper in op de aarde. Met behulp van proefjes krijgen de leerlingen begrippen zonne-energie en seizoenen. Hoe de natuur omgaat met de wisselende seizoenen, ontdekken ze buiten. In groepjes verrichten de leerlingen gevorderde weermetigen en natuurwaarnemingen.

 

Op stap?

 

Wil je graag met je leerlingen op stap? Aarzel dan niet contact op te nemen via educatie@brabantsekouters.be.

 

Meer weten?

 

Alle informatie over het natuureducatief aanbod kan je ook vinden in de NME-brochure.

PS: Kijk zeker ook op de Alles over de Natuur-pagina’s onder Natuureducatie. Je vindt er filmpjes, knutseltips en handleidingen om zelf met je leerlingen aan de slag te gaan.