Natuureducatie

Home > Natuureducatie > Buitenopdrachten en spelletjes

Buitenopdrachten en spelletjesWat ben ik?

Is hij groen? Heeft hij vleugels? Heeft hij witte vlekjes?  Is het een eekhoorn, een oorworm, een honingbij of een madeliefje?  In WAT BEN IK? maken kinderen tussen 3 en 12 jaar kennis met planten en dieren die in de tuin leven.

Elke speler trekt een geheime figuur (plant of dier) en probeert met behulp van ja- en nee-vragen uit te vinden wie de geheime figuur van de tegenstander is.  Op de trekkaartjes staan leuke weetjes:  Wist je dat koppeltje eksters levenslang samenblijven?  Wist je dat een pissebed een schaaldier is en familie van de kreeft?  Wist je dat een koolwitje graag bloemkool en groene kool eet en zo zijn naam kreeg?

Het spel werd ontwikkeld door de Regionale Landschappen van Vlaams-Brabant. Je kan het gratis downloaden en zelf printen (bij voorkeur in kleur) of vanaf half juli 2020 een exemplaar ophalen bij je gemeente of regionaal landschap.

Veel spelplezier!

Spelontwikkeling: Regionale landschappen Vlaams-Brabant.
Illustraties: Jasper de Ruiter
Dit spel kadert binnen de Vlaams-Brabantse provinciale tuinen campagne ‘Leve de tuin’
VU: Regionaal landschap Noord-Hageland vzw – Julien Delauré

 

Vogels

Ga samen met NME-medewerkster Annelies van Regionaal Landschap Brabantse Kouters op ontdekking in de wereld van de vogels. Hoe ziet hun leven eruit? Wat eten ze? Waar wonen ze? En hoe kan jij ze helpen? Natuur- en Milieueducatie op z’n best.

Wil je samen met je leerlingen aan de slag? Hieronder kan je het digitaal NME-pakket over vogels downloaden. Er is een handleiding voor leerkrachten en begeleiders met bijhorend werkblad. Maar je kan ook een nestkast knutselen, een nestmateriaalhouder maken en de hongerige vogels verwennen met een zelfgemaakte vetbol.

NME – Kriebelfladderpad handleiding voor leerkrachten en begeleiders
NME – Kriebelfladderpad werkblad
NME – Vogels – Maak een nestkast
NME – Vogels – Maak een nestmateriaalhouder
NME – Vogels – Maak een vetbol

 

 

Bijen

NME-medewerkster Annelies van Regionaal Landschap Brabantse Kouters vertelt je alles over de bijtjes. Wist je dat er meer dan 300 soorten bijen zijn? En weet je al wat jij kan doen om de bijen te helpen?

Wil je rond het thema bijtjes aan de slag? Probeer onze leuke knutseltips en recepten uit:

NME – Bijen: Maak een zaadbommetje
NME – Bijen: Verstuur een zelfgemaakt zaadkaartje
NME – Bijen: Lekkere honingkoekjes bakken
NME – Bijen: Knutsel een wolbij