Nieuws

Home > Nieuws > Natuur op School: een wervend verhaal!

Natuur op School: een wervend verhaal!

Basisschool De Knipoog mag dan pal in het centrum van Vilvoorde liggen, dat weerhield de leerkrachten, leerlingen en ouders er niet van om van hun school een klein groen paradijs te maken. Op de bloemenheuvel, in het doolhof met gemengde inheemse hagen, het speelbosje en de snoeptuin met bessenstruiken leven de kinderen zich uit, maar komen ze ook tot rust en leren ze de natuur beter kennen en respecteren. Samen met De Knipoog kleuren meer en meer scholen in Vlaams-Brabant hun speelplaats groen. Dat is niet toevallig.

Tie Roefs, vanwaar die wind?

“Ik heb zelf een hele tijd voor de klas gestaan en ik merkte dat mijn leerlingen rustiger waren als ze hun middagpauze in het groen hadden doorgebracht. Ze konden zich ook beter concentreren en presteerden beter. Bovendien verminderde het pestgedrag met meer groen in de buurt. Dat overtuigde me om als gedeputeerde voor leefmilieu scholen te motiveren om hun grijze speelplaats biodivers in te richten. We hebben hiervoor de provinciale subsidies opgetrokken van 5.000 naar 10.000 euro per project en de voorbije jaren konden we zo 188 keer een subsidie toekennen aan scholen, waaronder De Knipoog, hiermee een groene speelplaats aanleggen.”

Niet alleen de leerlingen hebben er deugd van, zo blijkt.

“Inderdaad. Ook de leerkrachten kunnen er even tot rust komen. Maar al die kleine groene oases zijn ook goed voor de biodiversiteit. Onze koesterburen vinden er een thuis en de oases vormen stapstenen naar grotere natuurgebieden. Je mag ook niet vergeten dat al dat groen ook van onschatbare waarde is om ons te weren tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Bij hevige regenbuien bijvoorbeeld heeft het water op een gebetonneerde speelplaats geen uitweg, met plassen en overstromingen tot gevolg. Dat is bij een groene speelplaats wel anders! En bij grote hitte brengen bomen verkoeling. Eén boom heeft het koelvermogen van tien airco’s!”

Je pleit niet alleen voor groene speelplaatsen.

“We willen in de steden en dorpskernen zoveel mogelijk groene oases creëren. We denken daarbij niet alleen aan speelplaatsen, maar ook aan bedrijventerreinen, speelterreinen, terreinen van zorginstellingen en begraafplaatsen. Zopas openden we nog een biodiverse sterrenweide voor doodgeboren kindjes in Steenokkerzeel. Mooi om te zien hoe ouders er herinneringen kunnen ophalen met het gefluit van vogeltjes op de achtergrond.”

Meer inspirerende voorbeelden rond ‘Natuur op School’-projecten in de provincie Vlaams-Brabant? Lees dan zeker de brochure een door! Er bestaan trouwens ook inspiratiegidsen voor de natuurvriendelijke inrichting van bedrijventerreinen, tuinen, begraafplaatsen, speelterreinen en zorginstellingen.

Geef een antwoord