Natuur en landschap

Home > Natuur en landschap > Plant van hier

Plant van hierplant-van-hierEven geleerd doen: ‘Planten van Hier’ zijn afstammelingen van bomen en struiken die zich na de laatste ijstijd spontaan in deze gebieden gevestigd hebben. Ze zijn dus zeer goed aangepast aan de bodem en leefomstandigheden in deze streken.

Elke regio is bezaaid met typische soorten die het landschap herkenbaar maken. Zo hoort de berk thuis op arme zandgronden en wortelt de veldesdoorn graag in rijke grond. Bovendien is fauna en flora beter aangepast aan de groei- en bloeicyclus van ‘Planten van Hier’. Op die manier kan de sleedoornpage op het juiste moment snoepen van de uitlopende twijgen van de ‘Plant van Hier’-sleedoorn.

Om ‘Planten van Hier’ alle kansen te geven om hun natuurlijk leefgebied opnieuw te veroveren, is het label ‘Plant van Hier’ in het leven geroepen door de regionale landschappen. RLBK doet al zijn aanplantingen dan ook zoveel mogelijk met ‘Planten van Hier’.

 

Aan de slag

 

Wil je weten welke ‘Planten van Hier’ ideaal zijn voor jouw tuin? Neem dan eens een kijkje in de Plantengids van ‘Plant van Hier’.

 

Meer weten?

 

In de brochure ‘Autochtone bomen en struiken’ lees je meer over de bescherming van autochtone bomen en struiken en vind je plantadvies.