Natuur en landschap

Home > Natuur en landschap > Natuur en gezondheid

Natuur en gezondheid‘Natuur en Gezondheid’ is het thema waarrond de 16 regionale landschappen werken in 2021. Uit ervaring weten we dat de natuur een heilzaam effect op lichaam en geest kan hebben. Daarom vinden we het belangrijk om vergroening van de zorgsector onder de aandacht te brengen. Met onze campagne willen we dan ook zorginstellingen inspireren. 

De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen, zijn talrijk. Denk maar aan de aanleg van rolstoeltoegankelijke paden met rustbanken en schaduwbomen, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, vijvers, uitkijkpunten, beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, dementietuin, een dierenhoekje… Bekijk hieronder hoe we drie zorginstellingen grondig transformeerden.

 

Aan de slag

 

Zorginstellingen hebben vaak de expertise niet in huis om de vergroening uit te werken. Ze kunnen in landschappelijk waardevolle gebieden een beroep doen op een regionaal landschap. Onze vzw zet zich, vanuit unieke terreinkennis, samen met partners in voor het behoud en de versterking van landschap, natuur en erfgoed. Door de kennis van de zorginstellingen en hun (tuin)therapeuten samen te brengen met de kennis van de regionale landschappen ontstaan er mooie projecten. Regionale landschappen zorgen steeds voor maatwerk op basis van lokale kansen om mensen in contact te brengen met streekeigen natuur en landschap. 

Wil je je zorginstelling vergroenen? Neem dan contact op met Regionaal Landschap Brabantse Kouters via info@brabantsekouters.be.

 

Meer weten?

 

Om zorginstellingen te inspireren, werkten de regionale landschappen een inspiratiegids uit. Deze vertelt het verhaal van twee algemene ziekenhuizen, twee woonzorgcentra en twee psychiatrische ziekenhuizen die de buitenruimte van hun voorziening groen inrichtten en dit groen inzetten in hun werking. Je komt te weten waarom zorginstellingen kozen voor vergroening, hoe ze geïnspireerd werden en hoe de samenwerking met het regionaal landschap en andere partners verliep. Elke zorginstelling geeft concrete tips voor collega’s om zelf aan de slag te gaan om een groenere omgeving te creëren.

Download onze inspiratiegids ‘Natuur met zorg’.