Natuur en landschap

Home > Natuur en landschap > Knotten / goedgeknot.be

Knotten / goedgeknot.beKnottenZeer herkenbaar zijn de rijen knotbomen langs de weilanden en beken. Meestal gaat het om knotwilgen, maar soms zie je ook knotelzen, -eiken en -haagbeuken.

Knotbomen hebben een grote culturele erfgoed-, natuur- en landschappelijke waarde. Ze zijn immers het resultaat van een samenspel tussen natuur en cultuur en dat is wat ze zo bijzonder maakt. Het hout gebruikte men vroeger als brandstof en als grondstof voor o.a. bezemstelen, klompen en allerlei vlechtwerk. Vandaag functioneert het, door de stijgende energieprijzen, voornamelijk als brandhout.

Maar ook andere planten en dieren maken dankbaar gebruik van knotbomen. Vlier, lijsterbes, braam, fluitenkruid, grassen, varens, mossen, paddenstoelen, steenuiltjes, kleine knaagdieren en een groot aantal insecten… Het zijn maar enkele van de soorten die je er aantreft.

Praktisch gezien is een knotboom ook belangrijk voor de versteviging van slootkanten en als welkome beschutting van vee tegen wind en regen.

 

Aan de slag

 

Heb je zelf een knotbomenrij die dringend aan herstel toe is of wens je een nieuwe rij knotbomen aan te planten? Dan kan je rekenen op de steun van het regionaal landschap. Contacteer projecten@brabantsekouters.be voor meer informatie.

Daarnaast kan je jaarlijks ook wilgenstekken bestellen voor je eigen tuin via de Fruitboom- en Haagplantactie.

Heb je knotbomen, een houtkant of hakhoutbosje dat dringend een onderhoudsbeurt kan gebruiken? Of ben je een knotter op zoek naar gratis brandhout? Surf dan naar goedgeknot.be en biedt je brandhoutlot aan of stel jezelf kandidaat als knotter!

 

Meer weten?

 

Lees er de brochure ‘Knotbomen, knoestige knapen’ op na en kom alles te weten over het onderhoud en hoe creatief om te gaan met snoeiafval.