Natuur en landschap

Home > Natuur en landschap > Hoogstamboomgaarden

HoogstamboomgaardenHSBGElke boerderij had vroeger een eigen hoogstamboomgaard. Fruittelers ontwikkelden eeuwenlang nieuwe, lokale fruitrassen. Dat leverde een brede verzameling aan o.a. appel-, peer-, kers- en pruimvariëteiten op. Al deze fruitsoorten hebben heel speciale eigenschappen: niet alleen een bijzondere smaak of geur, maar evengoed – in het bijzonder bij appelen – een prima bewaarbaarheid of weerstand tegen ziekten en plagen.

Die oude fruitrassen luisteren trouwens ook naar sappige namen. Denk maar aan ‘oude grijskes’, ‘bellefleur’, ‘sterappel’ en ‘goudrenetten’ bij de appels. En wie kent er nog peren als de ‘pastoorspeer’, ‘jefkespeer’ of ‘Josephine de Malines’? Bij de pruimen zijn er rassen als ‘Belle de Louvain’, ‘oogstpruim’ en ‘mirabellen’ en bij de kersen vind je ‘capucienen’, ‘cuvelieren’ en ‘meikersen’.

RLBK brengt, samen met jou, hoogstamboomgaarden in kaart te brengen én herstelt ze. Daarnaast organiseert RLBK ook regelmatig een snoeicursus waaraan iedereen kan deelnemen.

 

Aan de slag

 

Heb je interesse in het herstellen van jouw hoogstamfruitboomgaard of wil je graag een nieuwe boomgaard aanleggen? Neem gerust contact op via projecten@brabantsekouters.be.

 

Meer weten?

 

Proef eens van de hoogstamboomgaard-brochure en kom meer te weten over de verschillende rassen, hoe ze te planten en concrete snoeitips.