Natuur en landschap

BijenbijenBijen maken honing, dat weet toch iedereen? En toch doen ze dat niet allemaal. Bijen zijn insecten die gespecialiseerd zijn in bestuiving van planten, omdat ze voor hun voedsel afhankelijk zijn van bloemen die hen stuifmeel en nectar leveren.

Naast de honingbijen zijn er ook wilde bijen, waaronder de solitaire bijen en de hommels. In Vlaanderen komen meer dan 350 soorten wilde bijen voor met elk een verschillende levenswijze. Wilde bijen zijn nooit agressief en zorgen, net zoals de honingbij, voor de bestuiving van verschillende land- en tuinbouwgewassen en vele natuurlijke planten, ook de planten in je tuin.

Kansen om het de bijen een beetje aangenamer te maken, laat RLBK niet liggen. Zo is het aanleggen van gemengde hagen, heggen of houtkanten een goed voorbeeld. Er is veel variatie in het aantal soorten en dus ook verschillende soorten stuifmeel voor de bijen, die hier van vroeg in de lente tot laat in het najaar kunnen smullen. Ook de hoogstamboomgaarden die we jaarlijks aanleggen of herstellen zorgen voor een buffet voor de bijen. En op heel wat (gemeentelijke) percelen plaatsen we insectenhotels en leggen we bloemenweides aan.

 

Aan de slag

 

Wil je zelf je tuin omtoveren tot een bijenparadijs? Neem dan een kijkje op Wilde bijen in je tuin.

 

Meer weten?

 

Op de portaalsite Leve de bijen vind je ook heel wat info rond solitaire bijen, honingbijen en hommels. Tijdens de jaarlijkse Week van de bij kan je deelnemen aan evenementen en bijleren over bijen.