Nieuws

Home > Nieuws > Mysterieuze kelders in domein 3 Fonteinen

Mysterieuze kelders in domein 3 Fonteinen

Het mooie parkdomein 3 Fonteinen in Vilvoorde is niet alleen een groene long in de Vlaamse Rand, je treft er ook heel wat erfgoed aan. Samen met onze partners provincie Vlaams-Brabant, Agentschap voor Natuur en Bos, stad Vilvoorde en sociaal maatwerkbedrijf 3Wplus, zijn we hier volop in de weer met de restauratie en herbestemming als vleermuisoverwinteringsplaats van een mysterieus ondergronds bouwwerk.

Het hele domein is nu een park, maar ontstond in de jaren ’50 door de samensmelting van een aantal landgoederen die daar al sinds de 17e eeuw aanwezig waren. Het uitzicht vandaag wordt vooral bepaald door de Engelse landschapstuin die vanaf eind 18e eeuw rond een (nu verdwenen) kasteel werd aangelegd. Typisch aan zo’n landschapstuin zijn de vele kleine gebouwtjes die nu vaak verscholen liggen in het bos. Het bouwwerk dat we nu onder handen nemen, werd aanzien als één van de ijskelders op het domein 3 Fonteinen met erbovenop een tempeltje dat helaas al ettelijke decennia afgebroken is.

Tijdens het vrijmaken van het bouwwerk stelden we echter vast dat het gebouw veel groter en complexer is dan een ijskelder. Er zijn immers drie kelderruimtes met tongewelven boven elkaar gebouwd. Deze ruimten liggen tegen een steile helling aan en zijn toegankelijk met trappartijen en een gang. Helaas is een groot deel daarvan ingestort en zullen we het geheel dus maar gedeeltelijk kunnen herstellen.

Wat de functie was en wanneer het gebouwd werd, wordt nog volop onderzocht. Samen met de archiefdienst van de stad, het agentschap Onroerend Erfgoed en Monumentenwacht hopen we zoveel mogelijk van die historiek te reconstrueren. Heb jij nog oude foto’s waarop te zien is hoe deze plek doorheen de tijd is veranderd, verhalen van vroeger of andere informatie die kan helpen? Dan mag je ons steeds contacteren via ulrike.jacobs@brabantsekouters.be.

Wordt zeker vervolgd!

Geef een antwoord