Nieuws

Home > Nieuws > Wemmelse Motte klaar om te spelen

Wemmelse Motte klaar om te spelen

Op vrijdag 4 oktober is de Wemmelse Motte feestelijk geopend voor het publiek. Er is nu vier hectare extra toegankelijke natuur in de Vlaamse rand.

Kinderen van de Wemmelse school Mater Dei speelden voor de eerste keer in het gebied. De volwassenen genoten van een rondleiding over de natuurpracht en het beheer van het domein.

De Wemmelse Motte is een verborgen natuurparel in de Vlaamse Rand. Dit waardevol natuurgebied ligt op de grens van Wemmel en Asse. Dankzij de samenwerking tussen Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK), Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, Natuurpunt Wemmel, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Wemmel is meer dan vier hectare ontoegankelijk groen nu toegankelijk voor het publiek. De inrichting van de Wemmelse Motte kwam tot stand in het kader van de Groene Rand-projecten van Natuur en Bos. Hiervoor werd een projectsubsidie verleend van 84.400 euro. De gemeente Wemmel spendeerde 27.290 euro. De school Mater Dei schonk nog eens 10.000 euro van haar prijzengeld uit de Anton Pieck Prijs via Natuurpunt Wemmel aan het project.

Later schreef een leerkracht van Mater Dei ook nog een verhaal over een gouden sprinkhaan, één van de bijzondere bewoners van dit gebied. ‘In Vlaams-Brabant is de gouden sprinkhaan uiterst zeldzaam’, vertelt Rik Devriese van Natuurpunt Wemmel. ‘In België leeft de soort sinds de Tweede Wereldoorlog vooral ten zuiden van Samber en Maas. Toch kan je deze sprinkhaan tijdens de zomerperiode ook in Wemmel tegenkomen. De mannetjes hoor je overdag zelfs zingen.’ Daarnaast vind je in de Wemmelse Motte ook de bergnachtorchis, een bedreigde, eerder onopvallende orchidee. De mooie witte bloemen trekken ‘s nachts met hun heerlijke geur nachtvlinders aan.

Die opmerkelijke fauna en flora toont het belang van dit natuurgebied. ‘Het is de ideale groene stapsteen tussen het Laarbeekbos in Jette en de Maalbeekvallei’, vertelt Magda Van Stevens, voorzitter van RLBK. ‘We zetten als Regionaal Landschap ook in op het creëren van groene verbindingen. Zo kunnen dieren, planten én mensen bewegen door de natuur.’

Klauteren in het speelbos

Het natuurgebied is opgedeeld in een rustplek, een natuurzone en een ontoegankelijk stuk. De natuurzone is ideaal voor natuurexcursies en wandelingen. Er staat ook een prachtig bijenhotel. Uitrusten doe je op de picknickbanken of in het wilgendorp.

Naast al dat natuurgeweld is er ook ruimte om te spelen. In het speelbos kan je klauteren over én tussen boomstammen. ‘En je kan hier ravotten tussen de bomen en kampen bouwen’, vult boswachter Wouter Huygens van Natuur en Bos aan. ‘Er liggen genoeg takken klaar. Zo heeft de jeugd van Wemmel een avontuurlijke groene speelplek op wandel- en fietsafstand van het centrum.’

Vincent Jonckheere, schepen van Milieu in Wemmel, is trots op het resultaat: ‘We kijken hier al jaren naar uit. De Wemmelse Motte is ons eerste echte speelgroenproject. Samen met onze buurgemeenten zetten we via het Strategisch Project Groene Noordrand in op bovengemeentelijke natuur- en recreatiegebieden. In dit bos kunnen inwoners, verenigingen en scholen van Wemmel én Asse terecht. Elke gemeente krijgt ook een eigen toegang. Zo is de Wemmelse Motte ook een toegangspoort tot de Maalbeekvallei van Asse tot Grimbergen’.

De Wemmelse Motte is best bereikbaar met de fiets of te voet. Aan de Wemmelse kant is er een houten fietsenstalling op het einde van het vlonderpad. Parkeerplaatsen zijn er niet. Er is een ingang via de straat De Motte in Wemmel en via een voetweg vertrekkend op de Oude Jetseweg in Asse.

Geef een antwoord