Home > Kalender > biodiversiteit, hoogstamboomgaard, Merchtem, snoeien > Zomersnoeicursus hoogstamboomgaarden

Zomersnoeicursus hoogstamboomgaarden

Wil je meer weten over snoeien van hoogstamfruitbomen en de waarde van boomgaarden voor het landschap en de natuur?

Heb je zelf hoogstamfruit of wil je in de toekomst graag een boomgaard aanleggen? Heb je hoogstamfruitbomen aangekocht via onze actie Behaag je tuin?  Onze basissnoeicursus maakt je wegwijs om je bomen ‘in vorm’ te houden. Een correcte snoei is niet alleen van belang voor een rijke oogst, maar draagt ook bij tot het vormen van gezonde en landschappelijk waardevolle hoogstamfruitbomen, die voor mens én dier veel te bieden hebben.

Na een inleidende theorieles neem je als cursist zelf de snoeischaar in de hand en trekken we de boomgaard in om onder begeleiding van een expert een aantal fruitbomen van diverse leeftijden te snoeien. De wintersnoeicursus kan je volgen in het voorjaar van 2021.

Voor deze cursus heb je geen voorkennis nodig.

PRAKTISCH

Voor wie: Iedereen die zijn eigen hoogstamfruit met kennis van zaken wil leren snoeien. De focus van deze module ligt op de zomersnoei van hoogstamfruit.

Wanneer: Zomersnoei op zaterdag 29 augustus, 9u30 -16u.

Waar: Kerkhofstraat 48, 1970 Wezembeek-Oppem

Inschrijven en meer info: Contacteer Sofie Müller, sofie.muller@brabantsekouters.be of 02 253 43 04

Bijdrage: 6 euro voor één module, 10 euro voor de beide modules samen, inclusief cursustekst

Coronamaatregelen:

  • Je houdt voldoende afstand van de collega-cursisten.
  • Iedereen neemt zelf voldoende drinken en een middagmaal mee en neemt zijn afval opnieuw mee naar huis. Er is in de boomgaard geen drankautomaat of vuilbak.
  • Neem je eigen snoeimateriaal mee (verplicht: snoeischaar, ev. ook handzaag en snoeischaar met langer handvat) en markeer dit materiaal duidelijk.
  • Je ontsmet regelmatig je handen, zeker als je de gemeenschappelijke ladder gebruikt tijdens de praktijkles.
  • Draag een mondmasker in situaties waar afstand houden moeilijk is.
  • Eens je samen met collega-cursisten een boom toegewezen krijgt, blijf je met die collega-cursisten samenwerken zodat je samen een bubbel van maximum 5 personen vormt.
  • Annuleer tijdig je deelname als je je ziek voelt.

Deze cursus is een initiatief van Regionaal Landschap Brabantse Kouters i.s.m de gemeente Wezembeek-Oppem, De Boomgaard / Le Verger en de Nationale Boomgaardenstichting vzw en wordt financieel ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant.