Home > Kalender > archeduc, dienst erfgoed provincie Vlaams-Brabant, het MOT, het Regionaal Landschap Pajottenland-Zennevallei, Regionaal Landschap Brabantse Kouters > Takkenbossen binden – UITGESTELD

Takkenbossen binden – UITGESTELD

Door het coronavirus wordt deze activiteit jammer genoeg uitgesteld.

Er wordt later een nieuwe datum voorgesteld. Meer informatie kan je krijgen bij Archeduc via info@archeduc.be.

Info activiteit

Nu bakovens aan een heropleving bezig zijn, wordt ook de oude cyclus van het knotten en het binden van takkenbossen hersteld. Hout dat vrijkomt bij het knotten van bomen wordt nu vaak als afval gezien. Vroeger was het echter een onmisbare grondstof voor het stoken van bakovens. Hout binden lijkt eenvoudig, maar er komt toch wat technische kennis bij kijken. Takken worden samengebonden om ze gemakkelijker te kunnen vervoeren en stapelen.

Tijdens deze workshop krijg je meer uitleg over de cultuurhistorische aspecten van knotbomen en hakhout. We vertellen je over de werking van de knotteams en gaan ook praktisch aan de slag om takkenbossen te maken voor de ateliers van het MOT. Als de tijd het toelaat bouwen we ook een houtmijt.

Praktisch

  • zaterdag 21 maart van 9u tot 12u
  • Liermolen, Vorststraat 8, 1850 Grimbergen
  • deelnameprijs: 15 euro
  • inschrijven verplicht
  • draag gepaste schoenen, eventueel regenkledij en breng werkhandschoenen mee. Als je het hebt, mag je een eigen bindpaard, handbijl of kapmes meebrengen.

Activiteitenreeks rond bakovens

Bakovens zijn bedreigd. Niet alleen de ovens zelf verdwijnen, maar ook de techniek om ze te bouwen en de kennis om ze te gebruiken gaan verloren.

Op veel plaatsen in Halle-Vilvoorde staan er nog oude bakovens. Archeduc, Dienst Erfgoed provincie Vlaams-Brabant, het MOT, het Regionaal Landschap Pajottenland-Zennevallei en Regionaal Landschap Brabantse Kouters willen een breed publiek laten kennismaken met dit erfgoed.

Om mensen opnieuw samen te brengen rond de bakovens organiseren we in 2020 een hele reeks inspirerende activiteiten en workshops. Op unieke locaties in de regio kan je de ovens komen ontdekken en leer je alles over de bijhorende technieken. En we maken uiteraard ook tijd om te proeven van al het lekkers dat uit zo’n oven komt!

Dit evenement past in de bakovenactiviteitenreeks. Check zeker ook de andere activiteiten in onze agenda of op de website van Archeduc.

 


Aanmelden voor dit evenement is via deze website helaas niet mogelijk. Contacteer RLGC voor meer informatie.