Home > Kalender > Asse, beheer, cursus, goedgeknot, houtcarrousel, houtkanten, knotbomen > Cursus Knot- en Hakhoutbeheer – theorie – UITGESTELD

Cursus Knot- en Hakhoutbeheer – theorie – UITGESTELD

Knotbomen en houtkanten vormen waardevol houtig erfgoed met een grote natuur- en landschapswaarde.

Om deze pareltjes in ons landschap te behouden, is een correct beheer erg belangrijk. In de cursus ‘knot- en hakhoutbeheer’ focussen we op de basistechnieken. Je leert knotbomen goed beheren volgens de juiste en vooral veilige technieken. Bovendien sluit deze cursus mooi aan bij het knotseizoen dat opnieuw voor de deur staat. Zo kunnen geïnteresseerde en beginnende knotters na het volgen van de cursus meteen zelf aan de slag, thuis of als vrijwilliger voor het regionaal landschap. Voor wie interesse heeft in dit laatste is een blik op www.goedgeknot.be zeker de moeite! 

DAG 1: THEORIE

Tijdens de eerste lesdag duiken we in de theorie. Je leert alles over knotbomen en hakhout, veiligheid en de kettingzaag. Wat is de geschiedenis van knotbomen en hakhout? Waarom herstellen we deze kleine landschapselementen? Wat zijn de boomsoorten? Hoe vorm je de knot? Hoe bescherm je jezelf? Welke risico’s zijn er bij het werken met de kettingzaag? En hoe onderhoud je je materiaal?

Dit cursusdeel was gepland op 21/11/2020, maar is uitgesteld o.w.v. de coronamaatregelen. Meer info rond een nieuwe datum voor dit evenement volgt later.

  DAG 2: PRAKTIJK

  De tweede lesdag steken we zelf de handen uit de mouwen. Tijdens deze praktijkles ga je zelf hout knotten en verwerken.

  Dit cursusdeel was gepland op 12/12/2020, maar is uitgesteld o.w.v. de coronamaatregelen. Meer info rond een nieuwe datum voor dit evenement volgt later.

  PRIJS (voor 2 lesdagen):

  € 95 (hiervan wordt 70% terugbetaald door RLBK als je je als actieve vrijwilliger aansluit bij www.goedgeknot.be)

  Voor deze cursus is geen voorkennis vereist.

  INSCHRIJVEN 

  Je kan je enkel inschrijven voor de volledige cursusreeks van 2 dagen. Om je in te schrijven, of voor verdere vragen, kan je contact opnemen met Margot De Groote via margot.degroote@brabantsekouters.be.

  Deze cursus is een initiatief van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en Regionaal Landschap Brabantse Kouters i.s.m. de gemeente Affligem en wordt financieel ondersteund door het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en de provincie Vlaams-Brabant.

                        

    


   Aanmelden voor dit evenement is via deze website helaas niet mogelijk. Contacteer RLGC voor meer informatie.