Home > Kalender > Asse, beheer, cursus, goedgeknot, houtcarrousel, houtkanten, knotbomen > Word knotter in de Brabantse Kouters – extra theoriecursus

Word knotter in de Brabantse Kouters – extra theoriecursus

Knotbomen geven karakter aan ons landschap. Word knotter en help ons landschap te beheren en te bewaren.

Knotbomen werden samen met hagen, heggen en houtkanten eeuwen gebruikt door mensen. Ze leverden brandhout en geriefhout, zorgden voor drainage of schaduw, dienden als windscherm of duidden perceelsgrenzen aan.

Vandaag hebben ze die functie niet meer. Ze blijven echter belangrijk voor de natuur en ons landschap. Als Regionaal Landschap willen we het beheer ervan behouden, zodat deze belangrijke landschapselementen niet verdwijnen.

In deze basiscursus voor knotters leer je eerst de theorie over knotbomen en hun waarde voor natuur en landschap. Wat is de geschiedenis van knotbomen? Waarom herstellen we deze kleine landschapselementen. Welke boomsoorten zijn er? Hoe vorm je de knot? Daarnaast krijg je meer informatie over gereedschappen, hun onderhoud, technieken en veiligheid. Zo leer je hoe je jezelf beschermt tegen de risico’s van het werken met de kettingzaag. Deze theorieles vindt plaats op zaterdag 12 februari 2022 in Zemst.

Tijdens de tweede lesdag knotten we zelf bomen onder begeleiding van een ervaren specialist. Deze dag neem je je eigen kettingzaag en beschermende kledij mee. Wij stellen tijdens de praktijkles veiligheidsmateriaal ter beschikking van de deelnemers. Je kan de praktijkles enkel volgen als je eerst de theorieles volgt. De praktijkles gaat door op zaterdag 19 februari in Zemst.

Wil jij ook graag je handen uit de mouwen steken om de knotbomen in ons landschap mee te beheren? Werk je graag met de kettingzaag of wil je het graag leren? Volg dan onze knotcursus en sluit je aan bij één van de knotteams van de Brabantse Kouters. Voorkennis heb je niet nodig, wel een eigen kettingzaag.

Praktisch

·        Je kan je enkel inschrijven voor de volledige cursusreeks van 2 dagen. De theorieles gaat door op zaterdag 12 februari 2022, de praktijkles gaat door op zaterdag 19 februari 2022, beide in Zemst.

·        Het lesgeld bedraagt 95 euro (je krijgt 60 euro terugbetaald als je je nadien als actieve vrijwilliger aansluit bij een knotteam van het Regionaal Landschap)

·        Breng je eigen kettingzaag en beschermende kledij mee tijdens de praktijkles. Veiligheidsmateriaal gebruik je van ons.

·        Wil je je inschrijven of heb je nog vragen? Contacteer Ulrike Jacobs via ulrike.jacobs@brabantsekouters.be of via 02 253 43 04.

Knotvrijwilliger worden?

Tijdens de cursus kom je in contact met andere knotters uit de regio. Werk je graag in een team en hou je ervan om in de wintermaanden te werken om het warm te krijgen? Sluit je dan meteen aan als vrijwilliger bij een team uit jouw buurt. Je werkt dan zo’n 5 dagen per winter samen in ruil voor het brandhout en een toffe sfeer. Cursisten die zich aansluiten als vrijwillige knotter bij het Regionaal Landschap, krijgen een deel van het inschrijvingsgeld terugbetaald en persoonlijk beschermingsmateriaal ter beschikking.

Deze cursus is een initiatief van Regionaal Landschap Brabantse Kouters en wordt financieel ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant.