Home > Kalender > Asse, cursus, goedgeknot, houtcarrousel, houtkanten, knotbomen, zelf aan de slag > Cursus Knotbeheer – praktijk

Cursus Knotbeheer – praktijk

Knotbomen geven karakter aan ons landschap en vormen waardevol houtig erfgoed met een grote natuur- en landschapswaarde.

Ze waren samen met andere kleine landschapselementen (KLE’s) als hagen, heggen en houtkanten gedurende eeuwen in gebruik van mensen. Ze leverden brandhout en geriefhout, zorgden voor drainage of schaduw, dienden als windscherm of duidden perceelsgrenzen aan. Vandaag hebben ze die functie niet meer, maar ze blijven belangrijk omwille van hun waarde voor onze natuur en landschap. Als Regionaal Landschap proberen we het beheer ervan te behouden, zodat deze belangrijke landschapselementen niet verdwijnen. Wil jij ook graag je handen uit de mouwen steken om de knotbomen in ons landschap mee te beheren? Werk je graag met de kettingzaag of wil je het graag leren? Volg dan onze knotcursus en sluit je aan bij één van de knotteams van de Brabantse Kouters.

Tijdens de cursus kom je in contact met andere knotters uit de regio. Werk je graag in een team en hou je ervan om in de wintermaanden te werken om het warm te krijgen? Sluit je dan meteen aan als vrijwilliger bij een team uit jouw buurt. Je werkt dan zo’n 5 dagen per winter samen in ruil voor het brandhout en een toffe sfeer. Cursisten die zich aansluiten als vrijwillige knotter bij het Regionaal Landschap, krijgen een deel van het inschrijvingsgeld terugbetaald en persoonlijk beschermingsmateriaal ter beschikking.
Heb je al een certificaat voor werken met de kettingzaag en wil je toch graag aansluiten als vrijwilliger? Neem een kijkje op de site www.goedgeknot.be of neem contact op met je Regionaal Landschap. 

DAG 1: THEORIE

Tijdens de eerste lesdag duiken we in de theorie. Je leert alles over knotbomen, veiligheid en de kettingzaag. Wat is de geschiedenis van knotbomen? Waarom herstellen we deze kleine landschapselementen? Wat zijn de boomsoorten? Hoe vorm je de knot? Hoe bescherm je jezelf? Welke risico’s zijn er bij het werken met de kettingzaag? En hoe onderhoud je je materiaal?

Dit cursusdeel is gepland op 20/11/2021.

  DAG 2: PRAKTIJK

  De tweede lesdag steken we zelf de handen uit de mouwen onder begeleiding van een ervaren specialist. Tijdens deze praktijkles ga je zelf hout knotten en verwerken. Voor deze dag heb je wel je eigen kettingzaag nodig.

  Dit cursusdeel is gepland op 4/12/2021.

  PRIJS (voor 2 lesdagen):

  € 95 (hiervan wordt 70% terugbetaald door RLBK als je je als actieve vrijwilliger aansluit bij www.goedgeknot.be)

  Voor deze cursus is geen voorkennis vereist.

  INSCHRIJVEN 

  Je kan je enkel inschrijven voor de volledige cursusreeks van 2 dagen. Om je in te schrijven, of voor verdere vragen, kan je contact opnemen met Ulrike Jacobs via ulrike.jacobs@brabantsekouters.be of via 02 253 43 04.

  Deze cursus is een initiatief van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en Regionaal Landschap Brabantse Kouters i.s.m. de gemeente Affligem en wordt financieel ondersteund door het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en de provincie Vlaams-Brabant.